Speelveld verandert

8. Borgen van kwaliteit belangrijker

Door de toename van online aanbieders en branchevreemde organisaties neemt ook de concurrentie toe en daarmee de zorg of wel de juiste kwaliteit wordt geboden. Kwaliteitscontrole en bescherming van het vak is steeds belangrijker. Ook wordt alles tegenwoordig gedeeld, ontwerpen/technieken lijken moeilijker te beschermen. Met een 3D printer zijn producten vrij eenvoudig te kopiëren.

 KWALITEIT IS NIET ALTIJD LEIDEND

De ketens hebben een groot stuk van de markt gepakt. Maar er komt ook veel concurrentie vanuit andere branches of organisaties die een rol spelen in de keten. Er is sprake van een tweedeling van de markt: traditioneel vakmanschap (exclusieve, op ambachtelijke wijze gemaakte producten) versus trendy assortiment (goedkopere producten). Jongeren kopen vaker trendy en goedkopere lifestyle producten. Er is minder vraag naar het middensegment (Rabobank2). Dit geldt voor schoenen op maat, maar ook voor producten van juweliers. Jongeren kopen vaker bij bijouterieën, warenhuizen en juweliersketens. Vroeger had je met name de juwelierszaken, tegenwoordig kun je overal sieraden kopen zoals de HEMA, H&M, Etos etc. Ook zijn er online veel webshops die ook sieraden in goud en zilver verkopen.

Vroeger waren schoenen van hoge kwaliteit. Mankeerden deze schoenen iets, dan hielp de schoenhersteller je om er weer een tijdje op door te kunnen lopen. Maar tegenwoordig komen containers vol schoenen van een paar tientjes uit Azië.

Margret Hoekenga-Idema, Nederlandse Schoenmakers Vereniging

Als de schoenen niet goed meer zijn worden ze weggegooid en koopt de consument nieuwe. Dit komt ook omdat het economisch goed gaat. Mensen kunnen het zich permitteren om nieuwe schoenen te kopen in plaats van de oude te repareren. Er zijn mede hierdoor veel minder schoenmakers in het straatbeeld dan vroeger. We leven in de zogeheten wegwerpcultuur.

 MEER AANBIEDERS BETEKENT MINDER GRIP OP DE KWALITEIT

Zowel de opticiens als audiciens zien in online diensten een bedreiging in de benodigde kwaliteit van hun vakgebied. De beroepen opticien en contactlensspecialist zijn niet gereguleerd: iedereen, ook zonder de juiste diploma’s mag ogen meten en contactlenzen aanpassen. De NUVO streeft naar regelgeving waardoor alleen gediplomeerde medewerkers deze handelingen mogen uitvoeren. Zo wil zij ervoor zorgen dat de consument zekerheid krijgt dat in de Nederlandse optiekwinkels mensen met kennis van zaken een oogmeting doen, contactlenzen aanpassen en een bril afpassen (NUVO2).

Ook de audicien is geen beschermd beroep. Het beroep wordt wel in combinatie met contracten met zorgverzekeraars gemonitord door gebruik te maken van diverse kwaliteitskeurmerken. Belangrijk hierin is dat audiciens die niet met keurmerken werken wel de kwaliteit leveren voor de consument, zo vertelt Femke Lavrijssen (SpecSavers). Het probleem wordt ook erkend onder restauratoren. Ook dit is geen beschermd beroep; iedereen kan zijn diensten aanbieden (behalve bij musea, die wel strenge criteria handhaven bij de selectie van een restaurator). “Kwaliteits- en opleidingsnorm is hoognodig”, aldus een respondent. (Raadsaam Erfgoedprojecten2)

 

Impact beroepsonderwijs

Het is van belang om het verschil te maken als vakman met partijen online of branchevreemde organisaties. De kwaliteitsverschillen tussen ongediplomeerde en gediplomeerde beroepsbeoefenaars moeten helder zijn voor de klant.

SECTORALE TRENDS SV INHOUDSOPGAVE