Inspelen op de klantvraag

2. Professionalisering

Binnen de schoonheidsspecialisatie en pedicure ontstaan steeds meer specialisaties en vind tegelijkertijd ook een professionaliseringsslag plaats. Dit heeft alles te maken met de snelle beauty ontwikkelingen en behoefte van klanten.

Tegenwoordig komen er steeds meer organisaties die zich specialiseren op één soort beauty aspect, bijvoorbeeld alleen de wenkbrauwen. ‘De Brow bar’ is hier een goed voorbeeld van. ‘De Brow bar’ heeft alles te maken met de wenkbrauw. De wenkbrauw is momenteel een beauty item wat veel aandacht krijgt. De trend is om ze bijvoorbeeld visueel te liften zodat men een meer open blik krijgt. Je hebt natuurlijk verschillende soorten vrouwen, die meer of minder tijd aan hun uiterlijk besteden. Dat gaat van helemaal niet doen, tot de doe-het-zelvers en degenen die maandelijks de beauty salon bezoeken. Om het doe-het-zelf te vergemakkelijken gebruiken veel dames thuis sjabloontjes om hun wenkbrauwen in vorm te brengen, omdat ze geen zin hebben in een lange behandeling in een beauty salon. Wat vaak pijnlijk is en zonder het gewenste resultaat. Vanuit die gedachte is ‘De Brow bar’ ontstaan (Trendbubbles).

Iets soortgelijks zie je ook binnen de verzorging van wimpers. Er ontstaan steeds meer salons die behandeling aanbieden waarbij de wimper verlengt kunnen worden. “Ja, dat zeker. Dat kun je niet ontkennen. In de Randstad is dat begonnen, maar nu zie je in iedere stad van Nederland zo’n Browbar terug”
Floris Kieboom

Laserbehandelingen, Radiofrequentie, Led, cryotherapie, en steeds meer geavanceerde apparatuur gaan meer en meer ingezet worden om een grote verscheidenheid van cosmetische huidproblemen aan te pakken zoals roodheid, bruine vlekken, grote poriën, ongelijkmatige huidtextuur, rimpels en verslapping. Verder wordt het ingezet voor verwijdering van ongewenste haargroei en tatoeages.

De filler en botox blijven onverminderd populair. De filler op een plek of rimpel heeft plaats gemaakt voor een subtiele vulling over een groter gebied. Op een natuurlijk ogende manier kan met een natuurlijk vulmiddel een strakkere kaaklijn worden verkregen of een minder vermoeid uiterlijk. Ondanks de verschillende technologieën, wordt het momenteel nog op kleine schaal gebruikt. Dit omdat er vaak extra kennis en scholing nodig is om zo’n behandeling uit te voeren.

Een ander gevolg is daarnaast dat professionals zich steeds vaker gaan professionaliseren in hun eigen vak. Dit om de klant beter te bedienen maar ook om meer behandelingen te kunnen geven.

Ria van Elderen, Summa college

We proberen steeds meer te kijken wat we studenten willen aanbieden. De specialisaties voor sportpedicure en/ of pedicure voor mensen met kanker, wordt steeds groter.

Invloed beroepsonderwijs

Competenties als durf, doorzettingsvermogen, vakkennis en ondernemersgeest zijn cruciaal en daar moeten studenten bewust van zijn. Daarnaast moet kennis up-to-date gehouden worden en het belang van leven lang ontwikkelen uitgelegd worden, omdat innovaties in deze sector in een rap temp elkaar opvolgen. Het is dus belangrijk om studenten mee te geven dat zij zich blijven verdiepen in het eigen vakgebied en op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen die er spelen.

UITERLIJKE VERZORGING INHOUDSOPGAVE