Routinematige taken verdwijnen

Digital services

 WAT HOUDT HET IN?

Digital services hebben alles te maken met technologische ontwikkelingen die de klantreis makkelijker en leuker moet maken. Veel administratieve taken zijn omgezet in digitale services. Het betalingsverkeer is veranderd. Het particuliere betaalverkeer is in toenemende mate digitaal en men gebruikt minder contant geld. Er is steeds meer realtimebetalingsverkeer, contact en communicatie. Ook in de juridische dienstverlening zijn veel administratieve taken gedigitaliseerd en daarmee toegankelijk voor iedereen. Digitale technologie ontwikkelt zich razendsnel en is steeds slimmer en intuïtiever. Technologie kan eraan bijdragen dat de dienstverlening steeds beter aansluit bij de individuele behoeften van mensen.

WAT VERANDERT ER PER DOSSIER?

BUSINESS SERVICES

Er speelden de laatste jaren ‘grote hervormingen’ bij banken. Het aantal bankfilialen voor fysieke klantcontacten is met meer dan 60 procent gedaald. Zo kende Nederland in 2018 bijna 1.600 bankfilialen, terwijl dat er in 2011 nog ruim 2.200 waren. Werk van bankfilialen verschuift naar klantenservice per telefoon, internet of videochat. (UWV, 2018)

“Het is nog niet zo lang geleden dat klanten naar kantoor kwamen om geld te storten, op te nemen of over te maken. We bieden onze klanten inmiddels een volledig digitale ervaring voor hun dagelijkse bankzaken. We zien ook dat klanten veel minder naar onze kantoren komen. We voeren steeds vaker klantgesprekken op afstand, bijvoorbeeld via beeldbankieren. Ook bij advies over meer complexe zaken. Daardoor wordt onze expertise toegankelijker. We brengen het aantal bankkantoren terug, en brengen ons advies naar miljoenen huiskamers.”
– Felix Bartelomij (ABN AMRO)

De geldautomaat is verdwenen bij de afzonderlijke banken en is in 2019-2020 vervangen door apparaten op nieuwe locaties van het gezamenlijke merk Geldmaat. Contant geld heeft zijn langste tijd gehad. Er is echter nog steeds een groep van zo’n drie miljoen burgers in ons land die om uiteenlopende redenen moeilijk zonder contant geld kunnen. Het is steeds meer mogelijk om contactloos, met smartphone, horloge of zelfs met een ring te betalen. Supermarkten en winkels komen meer met een eigen app als vervanging van de klantenkaart. Ze zijn allemaal steeds meer geïnteresseerd in klantgegevens. Vroeg of laat zal de klant niet alleen nog maar betalen met een app op zijn smartphone, maar combineert men de betaalapp met de klantenapp, zodat één handeling aan de kassa volstaat. Daarmee zal de eigen betaalapp per bank kunnen vervallen en dat drukt de rol van de banken bij betalingen nog verder naar de achtergrond.

Bepaalde Nederlandse bankapps maken ook al gebruik van gezichtsherkenning of een vingerafdruk bij het overmaken van geld, daar gaat het om een-op-eencontact met de mobiele telefoon. Bij het doen van betalingen via gezichtsherkenning is het veruit het handigst om te werken met een app. Daaraan worden een pasfoto en een bankpas gekoppeld. De camera in de openbare ruimte maakt alleen contact met de app om de daarin opgeslagen foto te vergelijken met het vastgelegde beeld. In de openbare ruimte betalen via camera’s is in de EU, door de Europese privacyregels (AVG), in principe niet toegestaan. (Van der Aa, 2021)

Koop je iets online, dan kun je kiezen uit verschillende betaalmethoden: creditcard, PayPal, AfterPay, de bankpas of iDEAL. Ondertussen zijn cryptovaluta in opkomst. Nieuwe munten die iedere partij kan creëren. Vooralsnog zet men ze vooral in als nieuwe beleggingsoptie. Als betaalmiddel gebruiken we ze nog nauwelijks, maar dat kan snel veranderen. Zo kon je al een Tesla met bitcoins kopen, al is dat inmiddels teruggedraaid. Inmiddels zijn enkele nationale centrale banken, en ook de ECB, aan het kijken naar een officiële virtuele munteenheid: een CBDC (Central Bank Digital Currency). Zo’n virtuele munt faciliteert betalingen, vergelijkbaar met contant geld. (Oostveen, 2021a)

Realtimebetalingsverkeer is in opkomst. Het betalen met Tikkie is daar een voorbeeld van. Feitelijk is realtimebetalingsverkeer niet meer dan een directe contante betaling. Dat sluit aan bij de digitalisering van de maatschappij. Voor consumenten is het niet te bevatten dat de verwerking van een betaling meerdere dagen kan duren, terwijl bezorgers fysieke goederen dezelfde dag nog leveren. Bijna 90 procent van de professionals in de financiële sector verwacht dat in 2030 al het betalingsverkeer realtime is. (Hays, 2016)

Het controleren van aanvragen voor hypotheken, leningen en verzekeringen kan ook voor een belangrijk deel geautomatiseerd plaatsvinden. Het afsluiten en beheren van verzekeringen via internet neemt grotere vormen aan. De financiële wetten en regels staan steeds vaker in ICT-systemen. Een pop-upscherm informeert een medewerker of de regels zijn nageleefd. Experts bekijken de moeilijk automatisch te beoordelen casussen nog wel. (TNO, 2017)

Loonstroken en jaaropgaven bestaan alleen nog maar in digitale vorm. Wijzigingen in bankzaken geef je digitaal door. Vergunningen vraag je digitaal aan. En een baliemedewerker bij de gemeente hoeft straks geen paspoorten en rijbewijzen meer uit te geven. Ook die processen kun je digitaal en geautomatiseerd uitvoeren.

“Wij gaan er steeds meer naartoe dat de burger alles digitaal moet gaan doen. De burger kan straks alles digitaal aanvragen. Je krijgt gewoon een pincode en dan kan je zelf je rijbewijs op gaan halen via zo’n uitgifteloket met uitschuifbalkje. Dus het contact zal ook bijna helemaal weggaan.”
– Manon van Bree, gemeente Winterswijk

Door het standaardiseren en automatiseren van accountancywerkzaamheden beschikt een accountantskantoor over realtime-inzicht in de financiële gegevens van een onderneming. Dit vraagt om een andere klantbenadering. In plaats van het bespreken van de cijfers achteraf, kunnen kantoren op maat proactief advies aanbieden op basis van actuele cijfers. Zo kan de accountant zelf onder meer het werk beter spreiden. De jaarresultaten hoeven niet te wachten tot het einde van het jaar, maar je kunt ze maandelijks opstellen en bijsturen. Dat sluit ook beter aan bij de behoefte van ondernemers. Die willen niet langer achteraf de cijfers bespreken, maar realtime-inzicht hebben in hun bedrijfsvoering. Ze hebben behoefte aan scenario’s, bedrijfseconomische trends en langetermijneffecten. Deze werkzaamheden bieden een hogere toegevoegde waarde dan het standaardwerk. (Visma, 2021)

“Een financiële afdeling moet altijd servicegericht zijn richting het management en alle overige bedrijfsafdelingen. En dagelijks zijn toegevoegde waarde laten zien, is mijn zienswijze. Proactief aanleveren van business intelligence information middels een dag-, week- of maandrapportage. Een maandrapportage kan bestaan uit een cashflowprognose, of -forecast, P & L analyse, een analyse van bepaalde projecten waar we goed dan wel minder op scoren, waar we op moeten letten. Goede en correcte (maandelijkse) rapportages presenteren is zo belangrijk geworden.
– Henk Labigar (Claritas Investments)

Ook is het mogelijk om overal te boekhouden. Voorheen waren de boekhoudpakketten offline en moest je een programma installeren op je computer om ermee te werken. Tegenwoordig werkt iedereen in de cloud en zijn ook de klantendossiers digitaal. Op elk moment van de dag kan een klant die zelf mee boekhoudt, in de online administratie bekijken hoe hij ervoor staat.

Ook voor juridische bedrijven ontstaan nieuwe digitale vormen van dienstverlening. De laatste jaren zijn meer vormen van online dispute resolution ontstaan, waarin ‘een derde’ het geschil beslecht. Zo bieden verschillende marktplaatsen zelf (geautomatiseerde) geschiloplossingsmogelijkheden als er problemen ontstaan bij een transactie. In Nederland zijn onder andere voor de incassomarkt e-Court en Digitrage ontstaan. Die bieden een goedkoper alternatief voor de rechtspraak. (Ministerie van Veiligheid en Justitie, 2016)

Bij de belastingdienst is het proces van belastingaangifte geautomatiseerd en bij de rechtbank zijn steeds meer dossiers digitaal. Door corona is het proces om alle dossiers te digitaliseren in een versnelling geraakt. Alle documentatie ombouwen naar een digitaal proces zal nog wel een tijd duren, omdat de verschillende systemen van bijvoorbeeld de politie en de rechtbank niet op elkaar zijn aangesloten. Tot het zover is, blijft er dus zeker ook nog het traditionele werk voor mbo’ers om dossiers te verwerken.

Om overweg te kunnen met digitale dossiers, is er ook online overzicht nodig. Voor juridisch medewerkers is het online weleens lastig om overzicht te houden op de dossiers en belangrijkste stukken dan het voorheen was met papieren dossiers. Zo vertelt Ilse Eeuwes (Openbaar Ministerie, Breda): “Voorheen werd een dossier uitgeprint aangeleverd in een ordner, waarin je arceringen en opmerkingen kon aanbrengen. Nu moet dit vanop een laptopscherm gebeuren, wat simpele handelingen zoals arceren of aantekening plaatsen al lastig maakt. En hoe groter het dossier, hoe meer documenten je open hebt staan. Dan gebeurt het best vaak dat je denkt: waar is nou welk stuk en argument? Om die reden vinden veel collega’s het nog steeds makkelijker om dossiers uit te printen en een voor een af te werken. Al was het maar voor het gevoel dat je dan zeker alles had doorlopen.”

De grootste uitdaging is naast het houden van een overzicht in digitale dossiers ook om de verschillende systemen waar je binnen een keten mee te maken hebt, op elkaar aan te laten sluiten. Dat geldt zeker voor het aansluiten van de dossiersystemen van bijvoorbeeld de politie, het Openbaar Ministerie en de rechtbank.

“Bij de politie, het Openbaar Ministerie en de Rechtbank is een grote digitaliseringsslag gaande. De grootste uitdaging hierbij is de systemen van de verschillende ketenpartners op elkaar laten aansluiten. Het is al heel lastig om binnen je eigen organisatie uniformiteit te creëren, laat staan dat je die samenhang met verschillende partijen dient te vinden. Dat vraagt veel tijd, vermoedelijk jaren zelfs.”  
– Ilse Eeuwes (Openbaar Ministerie, Breda)

Werkzaamheden die nog niet digitaal zijn, zouden wellicht veel efficiënter kunnen door gebruik te maken van bestaande digitale systemen. Bijvoorbeeld het betekenen van dagvaardingen. “Het betekenen van een dagvaarding vraagt momenteel nog veel administratief en controle werk, doordat deze nu persoonlijk dient overhandigt te worden. Dit zou wellicht ook digitaal kunnen verstuurd worden door gebruik te maken van mijnoverheid.nl.
– Ilse Eeuwes (Openbaar Ministerie, Breda)

HR afdelingen grijpen de coronacrisis aan om HR-processen te digitaliseren. Binnen HR is tijdens de coronacrisis het onboardingsprogramma van nieuwe medewerkers in veel bedrijven aangepast in een online programma. Ook performance management en offboarden zijn versneld gedigitaliseerd.

Door digitale mogelijkheden is er een verschuiving in de taken van secretaresses. Voortaan wordt er dan ook binnen het beroepsonderwijs gesproken van een office of management assistant. Afspraken maken en ruimtes reserveren gaat gemakkelijker online en er zijn apps voor het melden van verzuim. Overleggen kunnen mensen makkelijk zelf inplannen en met videobellen heb je minder fysieke overlegmomenten nodig. Een office en management assistent moet weten wat er speelt in een organisatie. Er is een veelheid aan informatie om te verwerken, om te weten wat er gaande is in de organisatie: e-mail, WhatsApp, Microsoft Teams, chats en dergelijke. Daar moet een office en management assistent goed tegen kunnen. Je moet alle informatie goed ordenen en structureren. Ook moet een management assistent collega’s kunnen begeleiden om te kunnen werken met Microsoft Teams, SharePoint en webinars. Dat werk is door de coronacrisis alleen maar toegenomen. Een management assistent moet uitzoeken hoe nieuwe onlinetechnologieën werken. Digitaal vergaderen zou in de toekomst zich nog verder kunnen ontwikkelen met virtual reality en hologrammen.

“In de toekomst is een vergadering wellicht zelfs mogelijk met hologrammen. Dat als je vergadert dat je dan niet meer fysiek met elkaar zit. Maar ook niet zoals het nu online is: dat je naar een plat schermpje zit te kijken met gezichten die je niet recht in de ogen aankijken. Maar dat je iets holografisch hebt, waardoor je interactie met elkaar kunt zien. Dat je veel meer het idee hebt dat je live met iemand in gesprek zit en elkaar ook daadwerkelijk aankijkt.”
– Ingeborg Los (NVD)

Communicatie en marketing maakt gebruik van sociale media, WhatsApp en livechat. De toepassing van technologie kent ook schaduwkanten. Denk aan misbruik van persoonsgegevens, privacy, afhankelijkheid van dominante partijen, nepnieuws en daarmee onzekerheid over de betrouwbaarheid van de nieuwsvoorziening. (Logeion, 2021)

Ook wint het begrip premiumcontentmarketing aan populariteit. Met deze contentstrategie deel je waardevolle kennis van hoge kwaliteit tegen betaling met je doelgroep. Bijvoorbeeld in abonnementsvorm of on demand. Mensen zijn steeds meer op zoek naar écht waardevolle informatie en als die relevant is, betalen ze daar graag voor. Hierbij kun je denken aan het ‘verkopen’ van de opgenomen presentaties op je event. Geef een gratis voorproefje en bied de volledige sessie tegen betaling aan als premiumcontent. (Schmidt, 2020)

EVENEMENTENORGANISATIE

Door het verbod op samenkomsten zijn veel evenementen het afgelopen jaar (deels) naar online geswitcht. Met de kennis en ervaring die organisaties inmiddels hebben opgedaan op het gebied van online, zullen bijeenkomsten ook in de toekomst vaker online-elementen bevatten. Zo kunnen deelnemers, door livestreaming, ook vanuit huis of een andere locatie de bijeenkomst bijwonen. Livestreaming, apps en tools: de inzet van innovatieve digitale technologie op evenementen is steeds toegankelijker. De ontwikkelingen gaan zo snel dat er steeds meer kwalitatief goede, maar vooral ook zeer betaalbare apps en tools zijn die het evenement kunnen versterken. Denk aan registratiesoftware, netwerktools, stemmen, livepolls en andere applicaties om het netwerken en de interactie op evenementen te vergroten. (Amplify Event Marketing, 2021)

Op dit moment zien we dat er veel verschillende tools in gebruik zijn bij het organiseren van een (online-) event. Mails versturen vanuit Mailchimp, deelnemersregistratie in Eventbrite, livestreams via Vimeo naar een ander platform streamen, en dan gebruikt men ook nog een aparte stem- en feedbacktool. De organisatie van een zakelijk event is ingewikkelder wanneer je met veel verschillende systemen moet werken. All-in oplossingen zijn daarom populairder. Denk hierbij aan complete arrangementen, planning tools en andere eventsoftware. (Schmidt, 2020)

Online onderdelen van een evenement of congres bieden zelfs kansen want het bereik is groter en er zijn nieuwe manieren van interactie en technieken mogelijk. Het is bijvoorbeeld gemakkelijker om te streamen. En bij de organisatie van een hybride- of online-event is er na afloop veel digitale content beschikbaar. Dat biedt mogelijkheden voor een socialmedia video of het maken van een podcast.

Fysieke bijeenkomsten blijven wel de voorkeur hebben, want dat is de essentie van events: mensen bij elkaar brengen. Een netwerkcomponent mag dan ook niet ontbreken bij meetings en events die ook persoonlijk dienen te zijn.

WAT IS DE IMPACT VAN DIGITAL SERVICES OP HET WERKVELD?

BUSINESS SERVICES

Meer focus op vaardigheden
Doordat het traditionele bankieren steeds meer naar de achtergrond verdwijnt, is ook de relevantie van een opleiding als ‘bankieren’ kleiner. De focus ligt meer op skill based-onderwijs, om studenten op te leiden als businessprofessional in een aantal relevante skills. Daarmee leid je de toekomstige beroepsbeoefenaar op als breed inzetbare businessprofessional, die heel wendbaar is. De nadruk moet komen op het aanleren van sociale vaardigheden, denkvaardigheden, ICT- en digitale vaardigheden. Vaardigheden die bijdragen aan samenwerken en probleemoplossend vermogen en die nodig zijn om met de digitale systemen te werken. Design thinking kan daar ook aan bijdragen. Dat je samen met klanten kijkt naar hun feitelijke behoefte, om je bewust te zijn van de context waarin een klant zich begeeft en tot producten komt die er echt toe doen.

Benodigde vaardigheden
Het is noodzakelijke dat alle medewerkers overweg kunnen met de digitale systemen waarmee ze de service aan de burger aanbieden. Dat betekent voor sommige werknemers dat ze hun digitale vaardigheden moeten verbeteren. De jongere generatie is opgegroeid met digitale devices. De oudere generatie niet. Voor sommigen van hen kan het nog lastig zijn om met digitale systemen te werken.

“Het zijn vooral de oudere collega’s die daar moeite mee hebben. Zij hebben altijd nog een bureau met heel veel papier, want zij printen het en gaan nog schrijven op de papieren versie en scannen het daarna toch weer in. Die hebben toch een beetje de werkhouding van ‘ik heb het altijd zo gedaan, waarom moet het dan nu anders?”
– Manon van Bree (gemeente Winterswijk)

Waar medewerkers eerst een proces grotendeels zelf uitvoerden, zullen ze nu meer de regie moeten voeren op een automatisch proces. Dit proces vraagt niet meer om
handmatige invoer en alleen de uitzonderingen dienen te
worden bekeken. Om de kwaliteit van de financiële administratie te verbeteren, zal een integratie met dataspecialisten uit de business nodig zijn. Daarnaast zijn
nodig:

  • Analytische vaardigheden: om uitzonderingen te kunnen analyseren en hier actie op te kunnen ondernemen.
  • Technische vaardigheden: om meer geavanceerde boekhoudpakketten te kunnen gebruiken, feedback te kunnen geven aan de ontwikkelaars en de kwaliteit van de data te kunnen garanderen. (A&O fonds gemeenten, 2020)

Doordat dienstverlening steeds digitaler is, kun je van een werknemer ook beter in kaart brengen welke werkzaamheden hij heeft uitgevoerd: hoeveel aanvragen behandeld, hoeveel mails beantwoord, hoeveel vergunningen verleend. Er zijn duidelijke KPI’s waarop je kunt sturen. Een werknemer moet daar wel mee om kunnen gaan.

Manon van Bree (gemeente Winterswijk) vertelt daarover:
“Je hebt nu veel beter inzichtelijk wie waarmee bezig is. Alles wat digitaal binnenkomt, wordt aan een team toegewezen en een team werkt dan weer binnen een afgeschermde werkomgeving. Je kunt nu bijna per collega uitdraaien wat iemand aan zaken heeft openstaan of zaken waarvan de termijn verlopen is. Teammanagers kunnen daar nu veel meer op sturen. En een team krijgt elke maand een overzicht van wat er aan mailtjes is binnengekomen en wat zijn de afhandelingstermijnen en welke termijnen hebben we gehaald.”

Management assistenten zullen nieuwsgierig moeten zijn naar wat er speelt in een organisatie. Met de informatie die zij al dan niet vertrouwelijk weten, moeten ze tactvol en integer omgaan. Ook moeten ze weten wat voor nieuwe technische ontwikkelingen er zijn. Ze moeten het zelflerende vermogen hebben om er achter te komen hoe je bijvoorbeeld een webinar maakt of hoe je gebruikmaakt van break-out rooms in Microsoft Teams. Ze moeten gemakkelijk benaderbaar zijn en gemakkelijk contact kunnen leggen. De drive moeten hebben om overeind te blijven in alle informatie en prikkels.

Nieuwe functie
Een medewerker juridische dienstverlening moet leren vertrouwen op het digitale systeem. En leren om een overzicht te krijgen van het gehele proces van a tot z, en welk effect de ene taak heeft op de andere taken in het proces. Toch is het ook belangrijk dat er iemand is die controle houdt over het gehele logistieke proces van de dossiers. Het verwerken van documenten en gegevens is minder werk. Op coördinerend en procesmatig vlak zal het werk toenemen. Dat werk is wat minder op mbo-niveau en meer op hbo-niveau.

Er is bij juridische dienstverlening sprake van een nieuwe functie: logistiek coördinator. Die moet ervoor zorgen dat er geen zaak blijft ‘hangen’ in het systeem en dat hij elk onderdeel in een dossier goed controleert.

Ilse Eeuwes (Openbaar Ministerie, Breda) licht toe hoe noodzakelijk deze nieuwe functie is “Een zaak die binnen komt doorloopt heel wat verschillende stappen alvorens deze bij de rechter is geweest en de uiteindelijke straf is opgelegd aan de verdachte maar ook uitgevoerd. Het is belangrijk dat we zeker weten dat een zaak met zorg en enige snelheid door het hele proces loopt zodat slachtoffers niet te lang moeten wachten op een antwoord en verdachten niet langer dan nodig in voorarrest zitten. Daar is wel een coördinator voor nodig die analytisch en procesmatig sterk is, met goede communicatieve vaardigheden zodat de voortgang in een zaak blijft behouden.”

EVENEMENTENORGANISATIE

De overschakeling naar of vermenging van hybride-evenementen vraagt om andere typen medewerkers. Voor een online-event zijn mensen nodig die goed video, beeld en geluid kunnen bewerken en opnemen. Er is geen publieksbegeleiding nodig. Wel is een host nodig die virtueel publiek kan toespreken.

Ook is in de evenementenbranche in de nabije toekomst wellicht minder vaak een timmerman nodig die een mooi decor bouwt of schildert. Dan kun je namelijk ook via de computer een kunstwerk of decor projecteren.

INHOUDSOPGAVE ZAKELIJKE DIENSTVERLENING