De sportindustrie omarmt AI en robots om sport eerlijker en spannender te maken

AI-robots

WAT HOUDT HET IN?

Robots met kunstmatige intelligentie zijn steeds belangrijker in zowel topsport als recreatieve sport. Veel mensen verwarren kunstmatige intelligentie met robotica. Robots zijn programmeerbare machines die een taak of programma kunnen uitvoeren. Het zijn fysieke apparaten die kunnen bewegen en sensoren gebruiken om met de fysieke wereld te communiceren. Kunstmatige intelligentie is daarentegen een technologie die taken rationeel kan uitvoeren alsof zij (humane) intelligentie gebruikt om beslissingen te nemen. Hiervoor gebruikt AI complexe algoritmen. Goede voorbeelden zijn spraakherkenning, gezichtsherkenning, natuurlijke taalverwerking, enz.

AI hoeft niet per se fysiek aanwezig te zijn of te kunnen bewegen. Waar de twee fuseren, is op het gebied van kunstmatige-intelligentierobots. Dit zijn de robots die slim zijn en zich kunnen aanpassen aan wat mensen willen. Het is de overlap tussen deze twee velden, een overlap die in belang zal toenemen. De sportwereld ontkomt niet aan deze trend en integreert robotica inmiddels. Of je nu trainer, speler, club, fan, kijker, stadioneigenaar of tuinman bent, iedereen krijgt te maken met robots, waarvan de meeste zijn uitgerust met AI.

Robots zijn bij uitstek geschikt voor trainings- en coachingsdoeleinden. Sterker nog, er zijn al robots die als ideale dummy’s dienen, bijvoorbeeld bij rugby of American football. Zo voorkom je blessures. Zo laat onderstaande film zien hoe een robotbokser de ideale sparringpartner is, die ook helpt bij het verbeteren van de bewegingen. Golfers oefenen ook met een robottrainer voor de perfecte swing.

Scroll terug naar boven en lees verder in de tweede kolom

Behalve robots zijn er intelligente camerasystemen. Geavanceerde cameratechnologie ondersteunt de scheidsrechter. Steeds meer amateurverenigingen werken met digitale analysesystemen. 3D-printers en digital twins maken digitale simulaties om te trainen onder invloed van verschillende parameters om een optimaal resultaat te bereiken.

WAT VERANDERT ER PER DOSSIER?

Prestatieverbetering en de ontwikkeling van nieuwe strategieën
Bovenstaande ontwikkelingen hebben niet alleen invloed op de manier waarop mensen sporten, maar ook op de wijze van analyseren. De sport verzamelt tal van gegevens over elke seconde van het spel. Analyse van deze gegevens helpen om nieuwe strategieën te ontwikkelen en sportprestaties te verbeteren. Hightech timers zorgen ervoor dat zelfs elke duizendste van een seconde telt. Op sportvelden staan tientallen camera’s, zodat officials en coaches alles extreem nauwkeurig kunnen monitoren.

Ondersteuning van het werk
Robots en AI automatiseren taken die veel (specialistische) routineactiviteiten omvatten. Robots gaan een wezenlijke rol spelen in de wereld van schoonmaak, veiligheid en traffic in sportgebouwen, zoals stadions, sporthallen, maneges en fitnessruimtes. Ook zullen robots meer trainings- en coachingsdoeleinden ondersteunen. De functie-uitoefening zal tot op zekere hoogte veranderen voor de sportcoördinator en bewegingsleider, door uitgebreide ondersteuning van AI-robots en datagebruik. Momenteel experimenteert de sector sport en bewegen met verschillende technologieën. In de toekomst zal dit steeds meer gemeengoed zijn.

WELKE VOORBEELDEN ZIJN ER VANUIT DE PRAKTIJK?

3D-printen in de topsport
Naast robots doen 3D-printers hun intrede in de sector sport en bewegen. De wielersport bijvoorbeeld, bootst prestatieverbeteringen na met 3D-geprinte replicapoppen van de sporters. Wielrenner Tom Dumoulin moest tijdens de Tour de France met een nieuw, aerodynamisch pak vijf tot tien seconden tijdwinst pakken. Die beoogde tijdwinst is mede te danken aan wekenlange windtunneltesten met een 3D-geprinte mannequin, die precies de afmetingen en houding van de renner heeft. De luchtweerstand is zo met 0,5 tot 1 procent teruggebracht Op basis van deze scan is een 3D-geprinte pop vervaardigd, die tijdens windtunnelexperimenten verschillende soorten pakken en materialen droeg. De mannequin bestaat uit acht onderdelen, die via een pen-gatverbindingen zijn gekoppeld om realistische houdingen te simuleren. Bekijk in dit fimpje hoe dit ging.

Exoskelet ter ondersteuning van het hardlopen
Een ander voorbeeld is de komst van het exoskelet voor hardlopers. Onderzoek aan Stanford University in de Verenigde Staten heeft uitgewezen  dat een motor rond de enkel recreanten helpt bij het joggen. Veel mensen willen joggen, maar vinden het te vermoeiend. Amerikaanse werktuigbouwkundigen werkten twee verschillende ondersteuningssystemen uit, die beide de werking van de enkel moeten verlichten. Het ene werkt met een motortje, het andere met een veer. Meer informatie zie je in de onderstaande film.

Scroll terug naar boven en lees verder in de tweede kolom

Dronetoepassingen in de sport
Drones zijn als vliegende ogen. Ze hebben een enorme impact op de samenleving, de sportwereld vormt daarop geen uitzondering. In feite maakt de combinatie van bewaking vanuit de lucht, beweging, gegevensverzameling, kunstmatige intelligentie, hefkracht en camera’s een drone bij uitstek geschikt voor verschillende toepassingen in de sport. Denk bijvoorbeeld aan spel- en trainingsanalyses. Vanuit de lucht zal het gemakkelijker zijn om patronen te bepalen. Behalve voor spel- en trainingsanalyses is het nuttig voor scheidsrechters. Verder kunnen drones zorgen voor entertainment en voor betere beveiliging in stadions. En wat te denken van nieuwe sporten, zoals droneracen en dronesurfen, zoals in deze video. Last but not least, mensen sporten steeds meer individueel (zie het hoofdstuk ‘Humanisering’). Om hier een nieuwe dimensie aan toe te voegen, kun je een drone inzetten als je door de natuur rent, kanoot of fietst. Net als een GoPro, maar dan vanuit de lucht.

WAT IS DE IMPACT VAN AI-ROBOTS OP HET WERKVELD?

De impact van AI-robots op het werkveld van de sportcoördinator en bewegingsleider is substantieel. Als deze algemeen in gebruik komen in deze sector. Hiervoor is bewustzijn en kennis van het gebruik van robots nodig. Dit is dan ook een van de competenties die experts benoemen.

Leren werken met robots
Voor het werken met robots is het belangrijk dat sportprofessionals ‘robottaal’ spreken. Dit betekent dat het belangrijk is te begrijpen voor welke taken je robots kunt gebruiken en hoe je in teams tot een effectieve samenwerking komt tussen mensen en machines. Het gaat erom te leren hoe je kunstmatige intelligentie inzet voor doelen die eerder onbereikbaar waren. Menselijke vaardigheden zoals sociale en emotionele intelligentie en empathie blijven onmisbaar. De technologisering van werk maakt deze vaardigheden zelfs nog belangrijker. Machines kunnen namelijk niet ethisch denken en handelen. Daarvoor blijven mensen nodig. Bij sport en bewegen gaat het juist om gedrags- en prestatieverbetering, een proces waarbij competenties als sociale en empathische skills juist belangrijk zijn.

INHOUDSOPGAVE SPORT EN BEWEGEN