Meer samenwerking 

4. Branchetransformatie

Door de toenemende vergrijzing, de veranderende klant en meer aandacht voor preventieve zorg is er steeds meer sprake van branchetransformatie. De branche werkt steeds meer samen met de voedingsindustrie, medische sector, en alternatieve gezondheidscentra. Er komt steeds meer overlap tussen de zorgsector en de uiterlijke verzorging. De samenwerking met verwante medische professionals zoals dermatologen, huidspecialisten en plastische chirurgen, huisartsen en professionals in de uiterlijke verzorging (kappers, pedicures en modestylisten) neemt toe.

Marga Patijn, FNV Mooi

De pedicure werkt steeds vaker samen met verwante professionals in de uiterlijke verzorging. De medische pedicure gaat samenwerken met andere zorgprofessionals.

SAMENWERKING BINNEN PEDICURE

Steeds meer pedicures gaan de samenwerkingsvorm aan met een andere partij, bijvoorbeeld met een gezondheidscentrum of een cosmetische pedicure die een stoel huurt in een schoonheidssalon. Bijna in alle sectoren is er sprake van tekorten. Daar tegenover staat er een stijging van het aantal zorgvragers. Om te voldoen aan die zorgvraag zie je dat organisaties steeds meer kijken naar hoe ze het potentieel arbeid kunnen verdelen. Zo ontstaan er steeds meer dwarsverbanden door sectoren heen en zullen professionals vaker in aanrakingen komen met professionals uit andere sectoren.

Verbreding in het schoonheidsspecialisten- en pedicure vak

Schoonheidsspecialisten en pedicure professionals kunnen hun dienstverlening uitbreiden door de klant optimaal in zijn/haar behoefte te voorzien.

Beauty professionals kunnen hun kennis verdiepen en verbreden door aanverwante disciplines te beheersen, zoals visagie, nagels, black hair en ondernemerschap. Het zijn aanvullende disciplines en vaardigheden, die bijvoorbeeld door keuzedelen in het onderwijs of door aanvullende cursussen en trainingen ontwikkeld kunnen worden. Uit het rapport van Panteia (leerlingenonderzoek kappersbranche) blijkt dat Visagie het meest populaire keuzeonderdeel van zowel de bol- als de bbl-leerlingen is. Een derde van de bol-leerlingen kiest (ook) voor barbier, ondernemerschap/ ondernemend gedrag en/of imagestyling. Jeroen van der Reep (KOS kappersopleidingen) vertelt: “Als je bij de kapper zit, wil je misschien ook je nagels laten doen. Als je een feestje hebt, wil je ook je make up laten doen. Er zijn mensen die het leuk vinden om haar te doen maar die ook visagie of nagelstyling ernaast willen doen. Die ontwikkeling is altijd al zo geweest. Het is op zich niet veranderd. Maar je merkt met die keuzedelen dat ze aan andere beroepen kunnen snuffelen. Je laat zo’n student kennis maken met een ander beroep. De mogelijkheden om je door te ontwikkelen zijn groter dan een aantal jaar geleden.”

De kappers, schoonheid, poetsverzorging, de nagels, visagie en de wellness. Deze groepen mengen zich ook met andere branches. Zo zien we het terug in de zorg, dat kappers gevraagd worden boodschappen mee te nemen en dat de pedicure wordt gevraagd om te helpen bij het aantrekken van steunkousen bij ouderen. We zien nu meer gemengde beroepen, mensen zijn niet in de diepte opgeleid maar meer in de breedte. We zien dat andere branches zich ook beginnen te mengen met de uiterlijke verzorging”
Marga Patijn, FNV Mooi.

“Je ziet bij verpleegkundigen, dat het een aanvulling is op hun beroep. Waarom niet? Als je als verpleegkundige in een ziekenhuis verstand hebt van de voeten, doe je veel meer. Als je vroegtijdig erbij bent, kun je voorkomen dat voeten geamputeerd moeten worden. Gelukkig zie je al de trend. Omdat ze goed opgeleid worden nu kan de medisch pedicure een goede ondersteuning zijn voor een arts.
– Marie-Louise
, Summa college

PREVENTIEVE BEHANDELINGEN

Omdat de lijn tussen cosmetische en medische behandelingen steeds vager wordt verandert de rol van schoonheidsprofessionals ook. Immers krijgen zij steeds vaker te maken met consumenten die onder een bepaald risicogroep vallen. Binnen de schoonheidsspecialisatie en pedicure wordt het signaleren belangrijker en vaker gedaan. Denk bijvoorbeeld aan huiddiagnoses of pedicure behandelingen. Het gaat dan niet alleen maar om zorg maar ook om preventie en aanpassingen in de leefstijl van klanten.

Carlien Hofland NMMV

Er zijn veel meer groepen mensen die onder een risicogroep vallen en gebaat zijn bij preventieve voetzorg. Denk aan de kankerpatiënten die ernstige problemen ondervinden van de chemotherapie. Maar ook mensen met reuma. Maar ook de ouderen die langer thuis blijven wonen en aandoeningen hebben, niet alleen diabetes. Deze mensen zijn gebaat bij preventieve voetzorg. Een medisch voetverzorger heeft dus ook een signalerende functie.

UITERLIJKE VERZORGING INHOUDSOPGAVE