
Verantwoording

Verantwoording
SBB heeft een trendmethodiek ingezet bestaande uit desk research, expert interviews en validatiesessies met adviseurs praktijkleren SBB en marktsegmentleden van de sectorkamer VGG. Hieronder vindt u een overzicht van experts die wij hebben geïnterviewd en de adviseurs praktijk leren die betrokken zijn geweest bij de validatiesessie. Vervolgens vindt u een overzicht van de geraadpleegde bronnen.
Interviews
Aafje Nijman – Trendwatcher en Eigenaar Bureau Nijman + van Haaster
Albert van der Burg – Arbeidsdeskundige/ veiligheidsdeskundige Colland, Stigas
Alexander Flier – Mede-eigenaar Flier Boom Specialisten
Andres Fellenberg – Director Green Scissors
Arjan Koenis – Docent, Clusius College
Arry Verhage – Directeur Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL)
Berni Prins – Hoefsmid, Nederlandse Vereniging van hoefsmeden
Bertie Redeker – Secretaris Atrium groep, OCC
Bianca Lemmers – Teamcoördinator, Radboud UMC
Christiaan Loef – Adviseur, ministerie Landbouw, natuur en voedselkwaliteit
Dick Klop – Adviseur scholing, Cumela
Dirk Beljaarts – Woordvoerder, Koninklijke Horeca Nederland
Dominic Vleer – Eigenaar Atelier DMNC
Evelyne van Dongen – Programmamanager, KennisCentrum Natuur en Leefomgeving (KCNL)
Frank Janssen – Manager marketing en communicatie, Nederlands Bakkerij Centrum
Frank Oostdam – Directeur/voorzitter, ANVR
Frans van Rooij– Directeur, Vereniging Professionele Frituurders
Gerben Hardeman – Program leader Innovation & Sustainability, ANVR
Gert Jan Deben– Manager belangenbehartiging ANKO
Hans de Mooij – Accountmanager, SVO vakopleiding food
Hans Huibers – Frontier, NMK Esbaco
Henk van Houwelingen – Secretaris, Dibevo
Ingeborg de Groot – Beleidsadviseur, Recreatieschap Drenthe
Jacqueline Kroon – Beleidsspecialist Glastuinbouw Nederland
Jeroen van der Reep – Eigenaar, KOS kappersopleidingen
Jeroen Zijlmans – Beleidsmedewerker arbeidsmarkt en onderwijs, Branchevereniging VHG
Jolijn Zeeuwen – General manager Hilton, Rotterdam
Jos Klerx – Sectorspecialist horeca en recreatie, Rabobank
Jules Sanders – Beleidsadviseur arbeid en onderwijs, LTO Noord
Laura Roebroeck – Kwartiermaker arbeidsmarkt voor GroenPact, Platform Talent voor Technologie
Loes Baas – Bestuurslid NBOV
Marco Maasse – Algemeen directeur, Vereniging Bloemist Winkeliers
Marga Patijn – Voorzitter, FNV Mooi
Max Mulders – Eigenaar, MCM Advies bv
Michel Knoester – Director of Food & Beverage, NH Hotel Group
Michel Swaab – Docent Brood en Banket, ROCvA
Mieke Theunissen – Clusterspecialist multifunctionele landbouw, LTO Nederland
Nico Willemsen – Beleidsmedewerker Cumela
Peter Loef – Beleidsspecialist Glastuinbouw Nederland en LTO Nederland
Peter Verhaaf – Entertainment Manager, Beachresort Julianahoeve
Petra Govaerts – Onderwijsmanager regio Noordwest, SVO vakopleiding food
Renee Boerefijn – Director of innovation, Bunge Loders Croklaan
Rinus de Rijder – Onderwijsmanager, SVO vakopleiding food
Rob Kotvis – Owner at S&PM, managing facility concepts, SPM facility
Sabine Ostenk – Hr-manager Asito
Sander Allegro – Allegro INN ovations
Sandra van Gaalen – Amsterdam UMC
Silvia Noordman – Beheerder Kinderboerderij Klaverweide
Steve Fok – Beleidsmedewerker, LTO Nederland
Tamara Hoogerwaard – Directeur, Bakery Institute
Thijs Cuijpers – Directeur Beleid, LTO Nederland
Ubel Zuiderveld – Foodservice Watcher
Willemieke de Waal – Directeur, Kennemer Duincampings B.V.
Willy Gout – Eigenaar Waxx
Wim van Ginkel – Directeur Koninklijke Ginkel Groep
Wouter Verkerk – Eigenaar Verkerk Bartstra, bureau voor gastvrijheid
Validatiesessies van de trends met SBB vakexperts:
Groen:
- Carina ten Caat
- Henk Bruggink
- Hessel Bierma
- Josefien Suetens
- Sarah van Driel
- Tamara van Krimpen
Winkelambacht:
- Aafke Snip
- Alwin Mulder
- Gerald Pen
- Peter Goldewijk
Voeding:
- Ariejanne Timmermans
- Henry van Elteren
- Jan de Lat
- Michael Meulenkamp
- Rijk van de Beek
Gastvrijheid:
- Annemiek Noordhuis
- Arjen van Druten
- Manon Rigault
- Moniek van der Zee
- Theo Verhofstadt
Literatuur
Abels, S. (2020). Bar Kantoor – nog even langs kantoor is nog nooit zo leuk geweest… Foodini. https://foodini.nl/hotspot/foodini-hotspot-bar-kantoor/
ABF Research. (2020). Arbeidmarkt Colland 2020: Arbeidsmarktstructuur sector agrarisch en groen in beeld. Stichting Colland Arbeidsmarkt. https://collandarbeidsmarkt.incijfers.nl/info/Arbeidsmarkt-Colland-2020.pdf
ABN AMRO (2019, 10 december) “Onzekerheid over milieumaatregelen drukt groei sectoren”. https://insights.abnamro.nl/2019/12/onzekerheid-over-milieumaatregelen-drukken-groei-sectoren/
ABN AMRO (2020a, 14 februari). “Omzet bloemenwinkels stagneert, online groeit nog wel”. https://insights.abnamro.nl/2020/02/omzet-bloemenwinkels-stagneert-online-groeit-nog-wel/
ABN AMRO (2020b, 7 september). “Door corona veranderd uitgavepatroon houdt aan.” EVMI. https://www.evmi.nl/nieuws/abn-door-corona-veranderd-uitgavepatroon-houdt-aan
ABN AMRO (2021, 17 februari). “Sectorprognose Food”.
ABN AMRO. (2015). Vers in 2020 met in de hoofdrol vertrouwen, identiteit en prijs.
https://insights.abnamro.nl/2015/04/vers-2020/
AGF. (2020, 10 november). Telers bundelen krachten om reststromen te verwaarden. https://www.agf.nl/article/9266558/telers-bundelen-krachten-om-reststromen-te-verwaarden/
Albert Heijn. (z.d.). Voedselverspilling | Albert Heijn. Geraadpleegd op 5 februari 2021, van
https://www.ah.nl/over-ah/duurzaamheid/voedselverspilling
Appels, L. (2020, 1 november). Jonge boeren gooien gangbaar boerenbedrijf om. Food Inspiration. https://www.foodinspiration.com/nl/jonge-boeren-gooien-gangbaar-boerenbedrijf-op-de-schop/?utm_source=Mailchimp&utm_medium=Email&utm_campaign=CoronaNieuwsbrief46&utm_content=Melkbrouwerij_Buttonlink
Appels, L. (2020, 15 oktober). Nieuw concept Thuis uit eten. Food Inspiration. https://www.foodinspiration.com/nl/inspirerende-belevingen-thuis-uit-eten/
Arink, L. (2020, 18 mei). De gestage en onopvallende opmars van IT in de voedingsindustrie. Rittal. https://expert.rittal.nl/blog/de-gestage-en-onopvallende-opmars-van-it-in-de-voedingsindustrie/
Arnts, C. (z.d.). Rondje hotels – 98 Amsterdam. Food Inspiration. http://magazine.foodinspiration.com/nl/magazine/8924/771462/rondje_hotels.html?utm_source=fiwebsite&utm_medium=magazineknop
Asselt, D. (2020, 14 juli). Robots in de bediening bij de nieuwste Big Bread Kitchen in Tiel. Misset Horeca. https://www.missethoreca.nl/fastservice/nieuws/2020/07/robots-in-de-bediening-bij-de-nieuwste-big-bread-kitchen-in-tiel-101344438
Bakker, K. (2021, 12 februari). Omzet uit korte keten in 2019 ruim 1 miljard euro. Nieuws Korte keten
Bakker, S. (2017, 31 januari). Digitale trends en transformatie in de reisbranche. TravelNext. https://www.travelnext.nl/digitale-trends-en-transformatie-reisbranche/
Bakker-Smit, G., & van Merienboer, S. (2019, 1 juni). 4 voorwaarden voor kringlooplandbouw in Nederlandse akkerbouw. https://www.rabobank.nl/kennis/s011085801-4-voorwaarden-voorkringlooplandbouw-in-nederlandse-akkerbouw
Bauman, W. (z.d.). Dakakker. DakAkker. Geraadpleegd op 22 maart 2021, van https://dakakker.nl/site/
Beers, P. J. (2016). Welke nieuwe businessmodellen geven de landbouw toekomst? HAS Hogeschool. https://edepot.wur.nl/422782
Bionext. (2019, 13 mei). Bionext | Nieuws. https://bionext.nl/nieuws/71-consumenten-koopt-biologisch-108/
Blokker, H. (2020, 25 november). De energietransitie en jouw bedrijf. KVK. https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/innovatie/duurzaam-ondernemen/de-energietransitie-en-jouw-bedrijf/
Blue City. (2019, 30 mei). “Bij ons staat plasticvrij ondernemen centraal, maar het grotere doel is om andere ondernemers hierin mee te nemen.” – Interview met Robin Durieux van PLSTK Café. BlueCity. https://www.bluecity.nl/blog/plasticvrij-ondernemen-plstk-cafe/
Boerschappen. (2021, 26 januari). Boerschappen | Boodschappen van de Boer | Maaltijdboxen. https://www.boerschappen.nl/
Boert Bewust. (2020, 14 februari). Over Boert Bewust. https://www.boertbewust.nl/over-boert-bewust/
Branche Platform Kappers. Beroepscompetentieprofielen voor de kappersbranche, 2019
Burgerboerderijen. (z.d.). Wat zijn Burgerboerderijen? Geraadpleegd op 2 november 2020, van Over ons https://burgerboerderijen.nl/
Burgers, R. (2021, 30 maart). Verkoop biologische voeding 7 procent gestegen | Pigbusiness.nl – Nieuws voor varkenshouders. Pigbusiness.nl. https://www.pigbusiness.nl/artikel/394912-verkoop-biologische-voeding-7-procent-gestegen/
Capgemini. (2015). Travel Tomorrow Beeld je de toekomst van reizen in. https://www.anvr.nl/publicatie/TravelTomorrowRapport_Nederlands.pdf.
CBS (2018, 5 december). “Recordaantal kapperszaken”. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/49/recordaantal-kapperszaken
CBS (2020, 4 september). “Toerismesector krimpt volgens voorlopige cijfers enorm in 2020.” Nu.nl. https://www.nu.nl/economie/6075066/toerismesector-krimpt-volgens-voorlopige-cijfers-enorm-in-2020.html
CBS (2021a, 18 maart) Statline. “Bedrijven; bedrijfstak”.
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/81589NED/table?dl=4EF1E
CBS (2021b, 18 maart) Statline. “Bedrijfsleven; arbeids- en financiële gegevens, per branche, SBI 2008”. https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/81156ned/table?dl=4EF05
CBS (2021c, 18 maart) Statline. “Bedrijfsgegevens; omzetontwikkeling (stijgers-dalers), SBI 2008”. https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82190NED/table?dl=4EF04
CBS (2021d, 18 maart) Statline. “Vacatures; SBI 2008; naar economische activiteit en bedrijfsgrootte”. https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/80472ned/table?dl=4EF0D
CBS (2021e, 18 maart) Statline. “Werkgelegenheid; banen, lonen, SBI2008 per maand”. https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/83451NED/table?dl=4EF06
CBS (2021f, 8 april) Statline. “Kappers en schoonheidsverzorging; omzetontwikkeling”. https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/83858NED/table?dl=50649
CBL. (2021, 22 maart). Klimaat en dierenwelzijn – Alliantie Verduurzaming Voedsel. https://www.cbl.nl/onderwerpen/alliantie-verduurzaming-voedsel/
Cinjee, D. (2021, 25 januari). Pelikaan Travel Group lanceert reisplatform voor authentieke vakanties. TravelNext. https://www.travelnext.nl/pelikaan-travel-group-lanceert-reisplatform-voor-authentieke-vakanties/
Colland en ABF Research (2020, 9 oktober)
“Arbeidsmarkt Colland 2020. Arbeidsmarktstructuur sector agrarisch en groen in beeld”.
Cosse, J. (2020, 26 november). Integraal ketenconcept voor varkensvlees gestart. Nieuws Van Loon Group | Boerenbusiness.nl. https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10890187/integraal-ketenconcept-voor-varkensvlees-gestart
Da Vinci Salon Software. (z.d.). Kassasysteem salon | Kassa software voor jouw salon. Geraadpleegd op 2 april 2021, van https://dvi.nl/kassasysteem-salon/
De Ambachtelijke Slager. (z.d.). De Ambachtelijke Slager – (H)eerlijke kwaliteit . . . Van bij ons. Geraadpleegd op 2 april 2021, van https://www.deambachtelijkeslager.nl/cms/
de Graaf, J. (2020a, februari 25). De slimme keuken staat ondernemer bij. Grootkeuken.nl. https://www.grootkeuken.nl/blog/intelligente-systemen-breken-door/
de Graaf, J. (2020b, november 11). Bedrijven moeten aangeven hoe ze energie besparen. Grootkeuken.nl. https://www.grootkeuken.nl/blog/bedrijven-moeten-aangeven-hoe-ze-energie-besparen/
de Heide, T. (2020, 2 februari). Rotterdam krijgt als eerste in Nederland flexibele kapsalons. FD.nl. https://fd.nl/ondernemen/1332641/rotterdam-krijgt-als-eerste-in-nederland-flexibele-kapsalons-a3c1calaiuj1?utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=fd-ochtendnieuwsbrief_2
de Herenkapper Apeldoorn. (2020, 4 augustus). Klantenkaart. Herenkapper Apeldoorn. https://deherenkapperapeldoorn.nl/klantenkaart/
De Kapper. (2019, 18 september). Schwarzkopf en Indola starten sustainability initiatief • De Kapper. https://www.dekapper.biz/nl/nieuws/18-09-2019-schwarzkopf-en-indola-starten-sustainability-initiatief-/
De Kleijn Energy Consultants & Engineers. (z.d.). Energiebesparing in de bakkerij / De Kleijn Energy Consultants & Engineers. Geraadpleegd op 2 april 2021, van https://energyconsulting.nl/nl/actueel/energiebesparing_in_de_bakkerij
De Nieuwe Winkel. (2021, 23 februari). Het Restaurant | Restaurant De Nieuwe Winkel, Nijmegen. https://denieuwewinkel.com/de-nieuwe-winkel/het-restaurant/
De Streekboer. (z.d.). De Streekboer | Lokaal van boeren in Friesland & Groningen. https://destreekboer.nl/
de Wit, J., & van den Beukel, L. (2019). Agrarische en groene sector Factsheet arbeidsmarkt. UWV. https://www.uwv.nl/overuwv/Images/factsheet-agrarisch-groene%20sector-2019.pdf
Deltafact. (2019, juli). Effecten klimaatverandering op landbouw. STOWA. https://www.stowa.nl/deltafacts/zoetwatervoorziening/droogte/effecten-klimaatverandering-op-landbouw
Deltares. (2016, 13 december). De Nitraatapp: zelf meten wat je niet kunt zien. https://www.deltares.nl/nl/nieuws/de-nitraatapp-zelf-meten-wat-je-niet-kunt-zien/
de Wit, J. (2021, 12 april). Onderzocht: consumenten willen nu vooral sfeer en bezorging. Levensmiddelenkrant.nl. https://www.levensmiddelenkrant.nl/levensmiddelenkrant/nieuws/onderzocht-consumenten-willen-nu-vooral-sfeer-en-bezorging
Dibevo. (2020, 15 januari). Spotify maakt persoonlijke afspeellijsten voor huisdieren. https://dibevo.nl/nieuws/spotify-maakt-afspeellijsten-voor-huisdieren-maar-vergeet-het-konijn
Dibevo. (z.d.). Consument laat zich minder verleiden tot impulsaankoop van huisdieren. Geraadpleegd op 2019, van https://www.dibevo.nl/pers/consument-laat-zich-minder-verleiden-tot-impulsaankoop-van-huisdieren
Driessen, S., & van der Stee, W. (2020, 6 november). Leisure 2020-2021(update). ABNAMRO. https://www.abnamro.nl/nl/media/20201106_keiharde_klappen_voor_de_vrijetijdsindustrie_tcm16-90166.pdf
Driesssen, S. (2016, 29 oktober). De chatbot helpt reizigers snel op weg! Insights.
https://insights.abnamro.nl/2016/08/de-chatbot-helpt-reizigers-snel-op-weg/
Driesssen, S. (2020, 6 november). Keiharde klappen voor de vrijetijdsindustrie. Insights. https://insights.abnamro.nl/2020/11/keiharde-klappen-voor-de-vrijetijdsindustrien/
Duijn, S., & van der Graaf, S. (2019, april). Stand van de Leisure …Cijfers, grafieken en duidingen uit de Leisure-sector. https://insights.abnamro.nl/2019/06/fastfood-rap-uit-startblokken-in-2019/
Ecolab. (z.d.). Hilton helpen de ecologische impact te beperken. Geraadpleegd op 8 maart 2021, van https://nl-nl.ecolab.com/stories/helping-hilton-minimize-its-environmental-footprint#:%7E:text=Het%20programma%20wil%20duurzaam%20reizen,50%25%20minder%20afval%20te%20produceren
Eekman, M. (2020, 10 december). Persbericht: De toekomst van de landbouw wordt geschreven in Groningen. ISPT. https://ispt.eu/news/persbericht-fascinating-groningen/
Elliott, A. (2020, 7 september). Vijf trends en ontwikkelingen in het facilitaire werkveld. ArrangeGroup. https://arrangegroup.nl/nieuws/vijf-trends-en-ontwikkelingen-in-het-facilitaire-werkveld
Engineering. https://www.femto.nl/stories/predictive-maintenance/
Entree Magazine. (2019, 4 januari). 7 opkomende trends in de restaurantindustrie. https://www.entreemagazine.nl/nieuws/innovatie/7-opkomende-trends-de-restaurantindustrie31090
Erisman, J., & Verhoeven, F. (2019). Kringlooplandbouw in de praktijk Analyse en aanbevelingen voor beleid. Louis Bolk Instituut. http://www.louisbolk.org/downloads/3417.pdf
Espera. (z.d.). Etiketteermachines. Geraadpleegd op 1 februari 2021, van https://www.espera.com/nl/produkten/etiketteermachines
Euroma. (z.d.). Efficiëntie in de toekomst: Euroma. Geraadpleegd op 24 februari 2021, van https://www.euroma.com/nl/efficiency/efficientie-in-de-toekomst
European Parliament’s Committee on Agriculture and Rural Development. (2019). Research for AGRI Committee – Impacts of the digital economy on the food chain and the CAP.
Evmi. (2020, 20 februari). Slimme voerrobot voor de voeding van kalveren. https://www.evmi.nl/nieuws/slimme-voerrobot-voor-de-voeding-van-kalveren
EVMI. (2020a, augustus 20). KFC wil kipnuggets maken met bioprinter | Food Technology. Food Technology. https://food-technology.nl/nieuws/kfc-wil-kipnuggets-maken-met-bioprinter/
EVMI. (2020b, september 24). Waterpompen besparen 800.000 m3 gas in Nederlandse kaasfabriek. https://www.evmi.nl/nieuws/waterpompen-besparen-800-000-m3-gas-in-nederlandse-kaasfabriek
Facilitair online. (z.d.). Integrated Facilitymanagement: veel meer dan een trend. Geraadpleegd op 26 februari 2021, van https://facilitaironline.nl/artikel/ifm-meer-dan-een-trend
Falafval. (z.d.). ONZE MISSIE. https://falafval.nl/pages/about-us
FD (2020) “Rotterdam krijgt als eerste in Nederland flexibele kapsalons.” Het Financiële Dagblad. https://fd.nl/ondernemen/1332641/rotterdam-krijgt-als-eerste-in-nederland-flexibele-kapsalons
Femto Engineering – We enable innovation. (2018, 10 juni). Wat is Predictive Maintenance? Femto
Flanders Food. (2017). Trendrapport de vraag naar plantaardige grondstoffen (reststromen in de voeding). https://www.foodfromfood.eu/sites/default/files/triple_f_trendrapport_vraagzijde_final.pdf
FNLI. (2015). Leren en werken, werken en leren Visie van de levensmiddelenindustrie (food & feed) op een doelmatige beroepsopleiding. https://topsectoragrifood.nl/wp-content/uploads/2017/10/Leren-en-werken-visiedocument-DEF.pdf
FNLI. (2020, 15 juni). Goed omgaan met houdbaarheidsdatums om voedselverspilling tegen te gaan. https://www.fnli.nl/nieuws/goed-omgaan-met-houdbaarheidsdatums-om-voedselverspilling-tegen-te-gaan/
FNLI. (z.d.). FACTSHEET – Beheersing productintegriteit door het bedrijfsleven. https://www.fnli.nl/wp-content/uploads/2015/01/2015-09-FNLI-factsheet-beheersing-productintegriteit.pdf
Focusplaza. (2021, 24 maart). Meal prep fatigue paradox tussen gemak en gezonde keuzes. https://www.focusplaza.nl/nieuws/meal-prep-fatigue-paradox-tussen-gemak-en-gezonde-keuzes/
Food Inspiration. (2018, 18 november). Trendreport 2019. https://www.foodinspiration.com/nl/healthify/
Food Inspiration. (2021, 21 februari). Het verhaal van Zanus “Teochef” Matteo. https://www.foodinspiration.com/nl/het-verhaal-van-zanus-teochef-matteo/
FSIN (2020a, 17 april). “De sfeer wordt grimmiger. Horeca met de rug tegen de muur.” Food Inspiration. https://www.foodinspiration.com/nl/de-sfeer-wordt-grimmiger/
FSIN (2020b, 25 maart). “De impact van Corona”. https://fsin.nl/actueel/nieuws/604/de-impact-van-corona.
FSIN. (2020). FSIN Beleidsmonitor 2018/2019.
Garstenveld, P. (2020, 31 augustus). Broodpilot Jumbo Verberne krijgt navolging. Distrifood. https://www.distrifood.nl/branche/nieuws/2020/08/broodpilot-jumbo-verberne-krijgt-navolging-101137521?utm_source=LinkedIn&utm_medium=social&utm_campaign=redactie-LinkedIn&_ga=2.149284658.526410004.1599650009-482385388.1599650009
Geesink-Stegeman, K. (2019, 6 augustus). Marel zet in op traceerbaarheid. Vleesmagazine.
https://www.vleesmagazine.nl/nieuws/marel-zet-in-op-traceerbaarheid
Gerritsen, P. (2020, 20 oktober). Bio4Pack – Rijststro verpakkingen | CIRCO Case | Circulair ontwerp. CIRCO. https://www.circonl.nl/case/bio4pack-rijststro-verpakkingen/
GfK (2020, 3 augustus). “Omzet groenteboer en slager met ruim een derde gestegen”.
GORecreatie. (2016, 5 april). Beroepscompetentieprofielen Recreatiebranche. https://kikk-recreatie.nl/wp-content/uploads/2016/10/Beroepscompetentieprofielen-Recreatiebranche-vastgesteld-op-05-04-2016.pdf
Groen Kennisnet. (2017, 19 mei). Kansen voor energietransitie op het platteland. groenkennisnet.nl. https://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/show/Kansen-voor-energietransitie-op-het-platteland.htm
Groen Kennisnet. (z.d.). Leeuwarder studenten werken met Berend de Farmbot. groenkennisnet.nl. https://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/show/Leeuwarder-studenten-werken-met-Berend-de-Farmbot.htm
Groeneveld, C. (2019, 30 december). Plantaardig: Wat gebeurde er in 2019 en wat is de voorspelling voor 2020? VMT. https://www.vmt.nl/ingredient-product/nieuws/2019/12/plantaardig-wat-gebeurde-er-in-2019-en-wat-is-de-voorspelling-voor-2020-10139506?tid=TIDP1785922X76DA49B39CFA43DB9D4537643D104230YI4&vakmedianet-approve-cookies=1&_ga=2.186286441.1929369585.1577991741-598520437.1575839321
Groeneveld, C. (2020, 23 maart). 5 initiatieven ter ondersteuning van de horeca en voedingsindustrie in coronatijden (video). VMT. https://www.vmt.nl/economie-bedrijven/nieuws/2020/03/5-initiatieven-ter-ondersteuning-van-de-horeca-en-voedingsindustrie-in-coronatijden-video-10140835?utm_source=Vakmedianet_red&utm_medium=email&utm_campaign=20200326-VMT-std&tid=TIDP2290706X89477A56933B43DC8FE3EC6C360FF4B9YI4&utm_content=
Groenkennisnet. (z.d.). Thema H. Voedselverspilling – Foodbedrijven – Groen Kennisnet wiki. https://wiki.groenkennisnet.nl/display/FIT/Thema+H.+Voedselverspilling
Groenpact (2020). De Groene Monitor: onderwijs en arbeidsmarkt in beeld. De Groene Monitor_RGB spread.pdf (groenpact.nl)
Grosfeld, T. (2021, 7 januari). Maaltijdboxbedrijf Boerschappen neemt Support Your Locals Amsterdam over. Het Parool. https://www.parool.nl/amsterdam/maaltijdboxbedrijf-boerschappen-neemt-support-your-locals-amsterdam-over~bae5a9b4/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Grown. (z.d.). Over Grown. https://www.grown.bio/over-krown/?lang=nl
Gulpener. (2018, 23 november). GULPENER, HET DUURZAAMSTE BEDRIJF IN NEDERLAND van de afgelopen tien jaar. Gulpener Bierbrouwerij. https://www.gulpener.nl/gulpener-het-duurzaamste-bedrijf-in-nederland-van-de-afgelopen-tien-jaar/
Haarwensen. (z.d.). Haarwensen schenkt pruiken aan kale kinderen. Geraadpleegd op 2 april 2021, van https://haarwensen.nl/
HalloBoer. (z.d.). HalloBoer · De lekkerste producten van dichtbij. https://www.halloboer.nl/. Geraadpleegd op 2 maart 2021, van https://www.halloboer.nl/
Has Hogeschool. (2019). Project GROW. https://www.has.nl/nl/has-onderzoek/has-in-onderzoeksprogrammas/project-grow
Herenboeren. (2017, 14 augustus). Homepage. https://www.herenboeren.nl/
Het Financiële Dagblad. (2021, 20 maart). Fair Travel, (h)eerlijk op vakantie met oog voor de toekomst. fd.nl. https://fd.nl/advertorial/tui/1375605/fair-travel-h-eerlijk-op-vakantie-met-oog-voor-de-toekomst
HEYDAY Facilitymanagement. (z.d.). Trends en ontwikkelingen in facilitaire dienstverlening. https://www.heydayfm.nl/facilitaire-dienstverlening/trends-ontwikkelingen-facilitaire-dienstverlening
Retailtrends. (z.d.). “Omzet groenteboer en slager met ruim een derde gestegen”. RetailNews. Geraadpleegd op 1 april 2021, van https://retailtrends.nl/news/61255/omzet-groenteboer-en-slager-met-ruim-een-derde-gestegen
Husson, E. (2020, 20 oktober). Aardgasgestookte tunneloven bakt nu op waterstof. PT Industrieel Management. https://www.ptindustrieelmanagement.nl/manufacturing/artikel/2020/10/aardgasgestookte-tunneloven-bakt-nu-op-waterstof-1013404?_ga=2.250033091.417832108.1617348504-1571808458.1608156343
IMPACT HUB. (2020, juli). COVID-19 ALS KANTELPUNT. https://deeljekennis.s-bb.nl/sectoren/vgg/rapportages-vgg/handlerdownloadfiles.ashx?idnv=1730508
ING (2021, 2 maart) “Agrarische sector nog altijd een groeisector. Onzekerheid door coronavirus.” https://www.ing.nl/zakelijk/kennis-over-de-economie/uw-sector/outlook/agrarische-sector.html
ING Economisch Bureau. (2019, februari). Foodtech: technologie in de voedingsindustrie: Robotarm biedt voedingsindustrie de helpende hand. https://www.ing.nl/media/pdf_ING-Foodtech-Robotarm-biedt-voedingsindustrie-de-helpende-hand-februari-2019_tcm162-165693.pdf
Innova Market Insights. (2020, 10 december). Innova Identifies Top 10 Food and Beverage Trends to Accelerate Innovation in 2021. https://www.innovamarketinsights.com/innova-identifies-top-10-food-and-beverage-trends-to-accelerate-innovation-in-2021/
Insert. (2020, 20 oktober). Groen. https://www.insert.nl/sector/groen/ Insert. (z.d.). Marktplaats. Geraadpleegd op 16 oktober 2020, van https://marktplaats.insert.nl
Instituut voor Equitherapie en Hippische Sportpsychologie. (z.d.). Hippocampus – Waar komt Equitherapie vandaan. https://www.hippocampus-nl.com/contact. Geraadpleegd op 23 december 2020, van https://www.hippocampus-nl.com/waar-komt-equitherapie-vandaan
ISS Nederland. (z.d.). 9 Megatrends in Facilitymanagement: wat kunt u van uw serviceprovider verwachten? https://www.servicefutures.com/nl/trends-in-facility-management
Ivy Hair Care. (2020, 13 juli). Statiegeld op IVY verpakkingen. https://www.ivyhaircare.nl/statiegeld
Jan. (2019, 5 augustus). Deze duurzame restaurants mag je niet overslaan. https://www.jan-magazine.nl/hotspots/a24107635/deze-duurzame-restaurants-mag-je-niet-overslaan/
Janse-Everlution, J. (2019, 12 december). Nachtwerk verleden tijd? Bakkerswereld. https://www.bakkerswereld.nl/mensenwerk/artikel/2019/12/nachtwerk-verleden-tijd-10155509?_ga=2.88137944.2125019088.1617059089-1571808458.1608156343
Jansen, R. (2019, 16 september). Start-up Instant bezorgt Haags ‘vers’. Distrifood. https://www.distrifood.nl/branche/nieuws/2019/08/start-up-instant-bezorgt-voor-verswinkels-den-haag-101126436
Kalkhoven, F. (2019, 26 april). Horeca, catering en verblijfsrecreatie Factsheet arbeidsmarkt. UWV. https://www.cdho.nl/assets/uploads/2019/09/factsheet-arbeidsmarkt-horeca-april-2019.pdf
Kappersstoelhuren.nl. (z.d.). Huur of verhuur jouw kappersstoel! – Kappersstoelhuren.nl. https://kappersstoelhuren.nl/
Kennisportaal klimaatadaptatie. (z.d.). Landbouw. Klimaatadaptatie. https://klimaatadaptatienederland.nl/thema-sector/landbouw/
Kerkhoven, P. (2019, 16 oktober). Blurring: keuken inrichten als food niet je vak is. Grootkeuken.nl. https://www.grootkeuken.nl/blog/blurring-keuken-inrichten-als-food-niet-je-vak-is/
KHN (2020, 8 september). “Lege hotels: Horeca Nederland verwacht grote ontslaggolf”. NOS. https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2347395-lege-hotels-horeca-nederland-verwacht-grote-ontslaggolf.html).
Kinki BV. (2020, 24 april). Over Kinki. Kinki Kappers. https://www.kinki.nl/over-kinki/
KIS. (z.d.). KIS Green. KIS Haircare. Geraadpleegd op 19 mei 2021, van https://www.kis-haircare.nl/kisgreen/
Klarus, V. (2019, december). DE NATUUR ALS OPLOSSING VOOR DE EFFECTEN VAN KLIMAATVERANDERING IN DE STAD. Arcadis. https://www.citydealklimaatadaptatie.nl/wp-content/uploads/2019/12/Nature-Based-Solutions-Publicatie.pdf
KNHS. (2020, mei). Nederland Paardenland. https://mk0sectorraadpap5e4h.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2020/05/boekje-nederland-paardenland.pdf
Koerhuis, R., Duijn, S., Kemps, D., de Ruyter, J., & Goense, A. (2020, augustus). Strijd om agrarische robots barst los: Verdrievoudiging Nederlandse agritech-markt in tien jaar mogelijk. https://insights.abnamro.nl/2020/08/strijd-om-agrarische-robots-barst-los/
Koninklijke Horeca Nederland. (2019, 3 juni). Colofon. KHN Specials. https://magazine.khn.nl/trendspecial-khn-kijkt-vooruit-horeca/colofon
Koninklijke Nederlandse Slagers. (2020, 9 september). Vraag van de week: Stopt HACCP per 2021? https://www.knsnet.nl/nieuws/vraag-van-de-week-stopt-haccp-per-2021
Koninklijke Nederlandse Slagers. (2021, 3 maart). Nieuwe mbo-opleiding Traiteur voor medewerkers foodbranche. https://www.knsnet.nl/nieuws/nieuwe-mbo-opleiding-traiteur-voor-medewerkers-foodbranche
Kuiken, E. (2020, 9 juli). Nog 25 groene startups, waarvan zes Nederlandse, maken kans op half miljoen euro. De Ondernemer. https://www.deondernemer.nl/innovatie/duurzaamheid/groene-startups-half-miljoen-euro-green-challenge%7E2328245
KvK. (2020, 25 november). De energietransitie en jouw bedrijf. https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/innovatie/duurzaam-ondernemen/de-energietransitie-en-jouw-bedrijf/#:%7E:text=Nederland%20heeft%20afgesproken%20dat%20in,zijn%20en%2027%25%20in%202030.
Lanting, I. (2020, 16 november). Geknipt mensenhaar: geen afval, maar grondstof. RD.nl. https://www.rd.nl/artikel/856210-geknipt-mensenhaar-geen-afval-maar-grondstof
Le Mage. (2017, 8 april). Aveda Haarproducten zuiver en plantaardig koop je bij Le Mage met 25% korting. https://www.lemage-shop.nl/aveda-haarproducten
Leeuwarder Courant. (2020, 11 juni). Plantaardige patisserie in de nieuwe Oosterstraat in Leeuwarden. https://www.lc.nl/friesland/leeuwarden/Plantaardige-patisserie-in-de-nieuwe-Oosterstraat-in-Leeuwarden-25747872.html
MarketResponse. (2020, 27 mei). In gesprek met transitiebestuurder Willem Lageweg: Zien wat nodig is om naar een gezonde samenleving te migreren. https://marketresponse.nl/uptodata/in-gesprek-met-transitiebestuurder-willem-lageweg-zien-wat-nodig-is-om-naar-een-gezonde-samenleving-te-migreren/
Meijsen, J. (2020, 23 april). Vijf wapens in strijd tegen voedselverspilling. Distrifood. https://www.distrifood.nl/assortiment/artikel/2020/04/vijf-wapens-in-strijd-tegen-voedselverspilling-101133987?utm_source=Vakmedianet_red&utm_medium=email&utm_campaign=20200421-foodmagazine-std&tid=TIDP2381272XD11690E398B04D64925115630A48C582YI4&utm_content=Email
Menkveld, N. (2018, oktober). Robotisering in de sector Food. ABN AMRO. https://insights.abnamro.nl/2018/10/robots-in-de-foodsector-een-razendsnelle-inhaalslag/
Menkveld, N., & de Ruyter, J. (2020, juni). Sectorupdate Sierteelt: Sierteelt herstelt zich van grote klap.
Middelweerd, H. (2016, 10 november). Digitale revolutie in de agrarische sector. Duurzaam Bedrijfsleven. https://www.change.inc/ict/precisielandbouw-digitale-revolutie-in-de-agrarische-sector-19001
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. (2020, 22 december). Nationale Eiwitstrategie. Kamerstuk | Rijksoverheid.nl. https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2020/12/22/nationale-eiwitstrategie
Molen, F. (2020, 7 september). Coca-Cola in Nederland stapt volledig over op flessen gemaakt van 100% gerecycled plastic. Duurzaam Ondernemen. https://www.duurzaam-ondernemen.nl/coca-cola-in-nederland-stapt-volledig-over-op-flessen-gemaakt-van-100-gerecycled-plastic/
Mooij, W. (2020, 24 september). Visproducent Princes brengt reis van tonijn met blockchain in beeld voor consument. Voeding Nu.
https://www.voedingnu.nl/nieuws/visproducent-princes-brengt-reis-van-tonijn-met-blockchain-in-beeld-voor-consument
Musters, R. (2020, 27 oktober). Restaurant de Colonie op Grote Markt is omgebouwd tot winkel. AD. https://www.bndestem.nl/breda/restaurant-de-colonie-op-grote-markt-is-omgebouwd-tot-winkel~adbecd10/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
NBC. (2019, mei). Ook in 2025 brood op de plank, Bakkers in bedrijf, trends, nummer 4.
NBC. (z.d.). Europees graan als lokaal bestempelen biedt kansen | NBC. Geraadpleegd op 2 april 2021, van https://www.nbc.nl/nieuws/europees-graan-als-lokaal-bestempelen-biedt-kansen
NBC en GfK (2021, 22 maart). “Totale broodvolume 2020 daalt, thuisverbruik brood stijgt”. NBC. https://www.nbc.nl/nieuws/totale-broodvolume-2020-daalt-thuisverbruik-brood-stijgt
NBTC (2018). Perspectief 2030, bestemming Nederland: Een nieuwe visie op bestemming Nederland ten behoeve van het welzijn van alle Nederlanders.
Nederland Voedselland. (2018, juni). Voedselverspilling door de verwerkende industrie. https://www.nederlandvoedselland.nl/artikel/voedselverspilling-door-de-verwerkende-industrie/
Noordzij, W. (2021, 19 maart). Jos Lohman: ‘Ons plastic met 70 procent afgenomen’. Vleesmagazine. https://www.vleesmagazine.nl/nieuws/jos-lohman-ons-plastic-met-70-procent-afgenomen
Noordzij, W. (2021, 21 maart). “Vak promoten en flexibel omgaan met personeel”. Vleesmagazine. https://vleesmagazine.nl/artikelen/vak-promoten-en-flexibel-omgaan-met-personeel
NOS (2020, 8 december) “Geen nertsen meer in Nederland”. https://nos.nl/artikel/2359847-geen-nertsen-meer-in-nederland.html
NOS. (2020, 2 december). Singapore staat als eerste land verkoop van kweekkip toe. https://nos.nl/artikel/2359055-singapore-staat-als-eerste-land-verkoop-van-kweekkip-toe.html
NU.nl. (2018, 19 juni). Ernstig dierenleed bij Nederlandse slachthuizen. NU. https://www.nu.nl/dieren/5320169/ernstig-dierenleed-bij-nederlandse-slachthuizen.html
NU.nl. (2020a, februari 25). Hongerige huisdieren door storing slimme voerbak van Petnet. NU. https://www.nu.nl/tech/6033316/hongerige-huisdieren-door-storing-slimme-voerbak-van-petnet.html
NU.nl. (2020b, oktober 29). Veeteelt en akkerbouw steeds vaker bijzaak voor boeren. https://www.nu.nl/economie/6087121/veeteelt-en-akkerbouw-steeds-vaker-bijzaak-voor-boeren.html
NU.nl. (2020c, december 2). Boer, kweker en teler verkopen twee keer zo veel als voor de crisis. NU.nl. https://www.nu.nl/economie/6093902/boer-kweker-en-teler-verkopen-twee-keer-zo-veel-als-voor-de-crisis.html
NU.nl. (2020d, 13 juni). Kappers: “We krijgen omzetderving van sluiting er niet meer bijgeknipt”. NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl. https://www.nu.nl/economie/6057807/kappers-we-krijgen-omzetderving-van-sluiting-er-niet-meer-bijgeknipt.html
NU.nl. (2021a, januari 21). Vorig jaar opnieuw minder boeren overgestapt op biologische landbouw. NU. https://www.nu.nl/economie/6103608/vorig-jaar-opnieuw-minder-boeren-overgestapt-op-biologische-landbouw.html
NU.nl. (2021b, maart 16). Hoveniers zijn niet aan te slepen ondanks groeiend aantal. NU. https://www.nu.nl/economie/6122038/hoveniers-zijn-niet-aan-te-slepen-ondanks-groeiend-aantal.html
NU.nl. (2021c, maart 22). Lidl verkoopt vanaf 2023 alleen nog maar kip met keurmerk. https://www.nu.nl/economie/6123264/lidl-verkoopt-vanaf-2023-alleen-nog-maar-kip-met-keurmerk.html
Obdeijn, L. (2021, 28 februari). ‘Rise of the dark kitchen’: ondernemers zien steeds meer kans in bezorgkeukens. Parool. https://www.parool.nl/amsterdam/rise-of-the-dark-kitchen-ondernemers-zien-steeds-meer-kans-in-bezorgkeukens~b67bfc5b/
Panteia. (2017). J. Riske, P. van der Zeijden, M. de Ruiter-Groenewegen, H. Bolle, Branchestructuuronderzoek kappers.
PBL. (2016, 8 december). Regionale bevolkings- en huishoudensprognose 2016. PBL Planbureau voor de Leefomgeving. https://www.pbl.nl/publicaties/regionale-bevolkings-en-huishoudensprognose-2016
Peeperkorn, M. (2020, 18 mei). Brussel wil biologische landbouw ruim verdubbelen. de Volkskrant. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/brussel-wil-biologische-landbouw-ruim-verdubbelen~b6ec5350/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=whatsapp
Pekkeriet, E., & Splinter, G. (2020). Arbeid in de toekomst: Inzicht in arbeid en goed werkgeverschap in de tuinbouw. Wageningen University & Research. https://edepot.wur.nl/511027
Polman, M. (2021, 17 februari). Frisdrankautomaat Dripl start van “refillution”. Food Inspiration. https://www.foodinspiration.com/nl/dripl-wil-refillution-starten/
PricewaterhouseCoopers. (z.d.). 10 veranderingen in food. PwC. https://www.pwc.nl/nl/marktsectoren/agrifood/10-veranderingen-in-food.html
Provincie Zuid-Holland. (2019, december). Leidraad ecologisch bermbeheer Provincie Zuid-Holland: Handleiding om ecologisch bermbeheer toe te passen. https://www.landschapsbeheergelderland.nl/wp-content/uploads/Leidraad-ecologisch-bermbeheer.pdf
Rabobank (2020, 30 april). “Jos Klerx over de horeca-toekomst”. Entree. https://www.entreemagazine.nl/josklerx
Rago, J. (2020, 3 augustus). Trend Report: The New Normal for the Food System in the Wake of Covid-19. FoodBytes! https://www.foodbytesworld.com/foodbytes-trend-report-the-new-normal-for-food-system-in-the-wake-of-covid-19/
Redactie TravelNext. (2020, 12 november). Booking.com: negen voorspellingen over de toekomst van het reizen. TravelNext. https://www.travelnext.nl/de-toekomst-van-het-reizen/
Redactie Travelnext. (2020, 13 november). TravelNieuws Archives – Pagina 3 van 30. TravelNext. https://www.travelnext.nl/travelnieuws/page/3/
Redactie TravelNext. (2021, 23 februari). Center Parcs investeert 34 miljoen in vakantiepark De Kempervennen. TravelNext. https://www.travelnext.nl/center-parcs-investeert-34-miljoen-in-vakantiepark-kempervennen/
Redactie Waalwijk. (2020, 20 oktober). Nieuwe service geeft Efteling-bezoekers persoonlijk advies. Waalwijk. https://waalwijk.nieuws.nl/nieuws/20201020/nieuwe-service-geeft-efteling-bezoekers-persoonlijk-advies/
Redactie. (2021a, februari 5). Hoe Roompot in België een circulair en duurzaam vakantiepark bouwt | nrit.nl – trends, nieuws en kennis op het gebied van leisure, toerisme en hospitality. NRIT Media. https://www.nritmedia.nl/kennisbank/43597/hoe-roompot-in-belgie-een-circulair-en-duurzaam-vakantiepark-bouwt/?topicsid=
Redactie. (2021b, februari 9). 15 Zeeuwse ondernemers aan de slag met circulair bouwen | nrit.nl – trends, nieuws en kennis op het gebied van leisure, toerisme en hospitality. NRIT Media. https://www.nritmedia.nl/kennisbank/43608/15_Zeeuwse_ondernemers_aan_de_slag_met_circulair_bouwen/
Rees, B. (2020, 1 mei). AF-17013 | Landbouw als vliegwiel voor de energietransitie. Topsector Agri & Food. https://topsectoragrifood.nl/project/af-17013-landbouw-als-vliegwiel-voor-de-energietransitie/
Reijden, D. (2020, 22 juni). CitizenM lanceert app voor volledig contactloos hotelverblijf. Misset Horeca. https://www.missethoreca.nl/hotel/nieuws/2020/06/citizenm-lanceert-app-voor-volledig-contactloos-hotelverblijf-101336985
Reijden, D. (2020, 5 juli). Door op deze trends in te spelen, keren gasten terug naar je restaurant. Misset Horeca. https://www.missethoreca.nl/restaurant/artikel/2019/11/door-op-deze-trends-in-te-spelen-keren-gasten-terug-in-je-restaurant-101327889?utm_source=Vakmedianet&utm_medium=email&utm_campaign=20191115-missethoreca-std&tid=TIDP1567207XC87AD1DEBE0648F5A75F08D45E84D697YI4
Reindsen, H. (2017, 21 november). Drone4Agro maakt drone voor spuiten en bemesten. Nieuwe Oogst. https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2017/11/21/drone4agro-maakt-drone-voor-spuiten-en-bemesten
Reiswerk. (2018). Beroepscompetentieprofiel Commercieel medewerker travel – versie 2.0. https://ecbo.nl/wp-content/uploads/sites/3/BCP-Commercieel-medewerker-travel-def-2.0-juli2018.pdf
Reiswerk (2021, 8 april). “Kaalslag op de arbeidsmarkt voor de reissector”. https://www.reiswerk.nl/over-reiswerk/nieuws-achtergrond/algemeen/persbericht-kaalslag-op-de-arbeidsmarkt-voor-de-r
Rensen, E. (2019, 26 februari). Vleesvervangers zijn een veelbelovende niche. Nieuwe Oogst. https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2019/02/26/vleesvervangers-zijn-een-veelbelovende-niche
Rijk, J. (2021, maart). Plant for texture. Koninklijke Nederlandse Slagers. https://www.knsnet.nl/praktisch-a-z/plant-for-texture
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. (2018, 24 augustus). EED Factsheet keurmerk: EarthCheck. https://www.rvo.nl/sites/default/files/2019/06/EarthCheck%20-%20FACTSHEET%20EED%20-%2024%20augustus%202018.pdf
Rli. (2020, juni). De bodem bereikt | Raad voor de leefomgeving en infrastructuur. https://www.rli.nl/publicaties/2020/advies/de-bodem-bereikt?adview=samenvatting
ROA (2020, december). “Arbeidsmarktinformatiesysteem tot 2024”.
Rolvink Couzy, F. (2020, mei). Klimaatverandering heeft meer urgentie gekregen door corona. ABN AMRO. https://www.abnamro.nl/nl/media/20.060.127-RapportKlimaatveranderingUrgentieCorona_tcm16-67643.pdf
Rooftop Revolution. (2021, 19 maart). Rooftop Revolution – Meer groene daken in Nederland! | Homepagina. https://www.rooftoprevolution.nl/
Rotman, E. (2019, 28 augustus). Hitte en droogte zorgen voor verzilting. De oplossing: zoutwaterlandbouw. ChangeInc. https://www.change.inc/agri-food/verzilting-droogte-landbouw-32261
Rotman, M. (2020, 30 september). De veranderaars. De Groene Amsterdammer. https://www.groene.nl/artikel/de-veranderaars
Rouveen Kaasspecialiteiten. (2019, 20 november). Duurzaamheidsprogramma. https://www.rouveen-kaasspecialiteiten.nl/rgd/
Royal FloraHolland, De Groene Stad, & Wageningen University & Research. (z.d.). Groen en Wonen De meerwaarde van groen in de stedelijke omgeving. Geraadpleegd op 1 maart 2021, van https://edepot.wur.nl/412102
RVO. (2020, 20 januari). Energiebesparingsplicht | RVO.nl | Rijksdienst. https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/energie-besparen/informatieplicht-energiebesparing/energiebesparingsplicht
RVO. (2021, 15 februari). Informatieplicht voor bedrijven en instellingen | RVO.nl | Rijksdienst. https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/energie-besparen/informatieplicht-energiebesparing/bedrijven-en-instellingen
Salarisnet. (2020, 30 april). Hoe ziet uw kantoor er in de toekomst uit? SalarisNet – platform voor salarisprofessionals. https://www.salarisnet.nl/werknemerszaken/nieuws/2020/04/hoe-ziet-uw-kantoor-er-in-de-toekomst-uit-1016594?vakmedianet-approve-cookies=1&_ga=2.267762510.157889603.1614770285-1571808458.1608156343
Samen tegen voedselverspilling. (2020, 14 juni). Verduidelijking regelgeving houdbaarheid. https://samentegenvoedselverspilling.nl/verduidelijking-regelgeving-houdbaarheid/
SBB (2021, januari) “Sectoranalyse VGG”.
Seijlhouwer, M. (2020, 10 september). Tonnen minder plastic dankzij papieren rietjes bij McDonalds. change.inc. https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/agri-food/34647/mcdonalds-rietjes?q=%2Fagri-food%2F34647%2Fmcdonalds-rietjes&utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=e-mail&utm_campaign=Daily+Focus+14+September
Simon, M. (2021, 10 februari). Horeca robotica; robots moeten gastvrijheid Dadawan verhogen. Misset Horeca. https://www.missethoreca.nl/restaurant/artikel/2020/05/horeca-robotica-robots-moeten-gastvrijheid-dadawan-verhogen-101336132?utm_source=Vakmedianet_red&utm_medium=email&utm_campaign=20200529-missethoreca-std&tid=TIDP2599589X1F12F290F4044AC8BC36CDBD8D800946YI4&utm_content=Email/
Smit, P. H. (2020, 15 mei). Bieslook kweken in de supermarkt als begin van high-tech landbouwrevolutie. de Volkskrant. https://www.volkskrant.nl/economie/bieslook-kweken-in-de-supermarkt-als-begin-van-high-tech-landbouwrevolutie~b76f4400/?referrer=https%3A%2F%2Fdeeljekennis.s-bb.nl%2F#albertheijn
Smits, M., Polman, N., Michels, R., Migchels, G., Schrijver, R., Sukkel, W., Visser, A., Vogelzang, T., & Kistenkas, F. (2019, april). Natuurinclusieve landbouw: van niches naar mainstream (fase 1). Wageningen University & Research. https://edepot.wur.nl/474150
Sonneveld. (2019, 1 juli). Consumententrends in de bakkerij – Speel in op de toekomst. https://nl.sonneveld.com/blog/consumententrends-in-de-bakkerij/
Sophia Vereeniging. (2018, 1 oktober). Mijlpaal: 152 dierenwinkels stoppen verkoop dieren. https://www.sophia-vereeniging.nl/mijlpaal-152-dierenwinkels-stoppen-verkoop-dieren/
Stap, W. (2020, 27 mei). Corona zet duurzaamheid en lokaal op agenda Nederlanders. VMT. https://www.vmt.nl/duurzaamheid-mvo/nieuws/2020/05/corona-zet-duurzaamheid-en-lokaal-op-agenda-nederlanders-10141749?utm_source=Vakmedianet_red&utm_medium=email&utm_campaign=20200528-vmt-std&tid=TIDP2588815XFB624602B7E8421698DCDC8F314ABCF6YI4&utm_content=
Steenbergen, J. (2020, 6 september). Voedselverspilling en corona: een update. Food Inspiration. https://www.foodinspiration.com/nl/voedselverspilling-corona-update/?utm_source=Mailchimp&utm_medium=Email&utm_campaign=CoronaNieuwsbrief37&utm_content=Voedselverspilling_Buttonlink
Steinbusch, M. (2017, 1 augustus). Nederlandse agrosector loopt voorop. Cumela. https://www.cumela.nl/nieuws/nieuws/nederlandse-agrosector-loopt-voorop
Stichting BWM (2015). Foodopia, voedsel van de toekomst.
Stichting Groene Ster Nederland. (2020, 26 april). Test home. Groene Ster Nederland. https://groenesternederland.nl/
Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. (2021, 7 januari). Levensmiddelenindustrie. Samen Tegen Voedselverspilling. https://samentegenvoedselverspilling.nl/bedrijven/levensmiddelenindustrie/
Stichting Steenbreek. (z.d.). Stichting Steenbreek – Stichting Steenbreek. Geraadpleegd op 22 maart 2021, van https://steenbreek.nl/
Stylevision. (2020, 28 mei). Omzetcijfers 2019* uit de kappersbranche.
https://www.stylevision-magazine.nl/salon/omzetcijfers-2019-uit-de-kappersbranche/#:%7E:text=In%202019%20telt%20Nederland%20bijna,van%20shampoos%2C%20conditioners%20en%20haarkuren
Support Locals. (z.d.). Welkom. https://www.supportlocals.nl/
Swart, A. J. (2020, december). Duurzaam verpakken: De haat-liefdeverhouding tussen consument en plastic verpakkingen. ABN AMRO. https://www.abnamro.nl/nl/media/ABN-AMRO-Rapport-Duurzaam-verpakken-dec-2020_tcm16-94255.pdf
Taskforce. (2020, 28 december). Over de Taskforce. Taskforce Korte Keten. https://taskforcekorteketen.nl/over/
Team Kappers. (2020, 6 november). Team voor Thuis – vegan haarproducten. https://www.teamkappers.nl/team-voor-thuis-vegan-haarproducten/
Techredactie Algemeen Dagblad. (2020, 5 februari). Deze robot-barman tapt biertjes in Japanse kroeg. https://www.ad.nl/tech/deze-robot-barman-tapt-biertjes-in-japanse-kroeg~a19ab1a2/.
Theunissen, M., & de Jong, W. (2019, 20 juni). Over multifunctionele landbouw. Multifunctionele landbouw. https://multifunctionelelandbouw.net/node/542631
TNO. (2020, januari). Invloed van technologie op werken in de foodsector: toekomstschets voor 4 beroepen. https://docplayer.nl/200927642-Invloed-van-technologie-op-werken-in-de-foodsector.html
TNO. (z.d.). Verminderen en verfijnen van dierproeven door imaging. https://www.tno.nl/nl/over-tno/tno-en-maatschappij/dierproevenbeleid/betere-alternatieven/imaging/
Toren, K. (2020, 25 maart). Een gezonde vegaburger of toch maar langs de McDonald’s? http://journalistiekennieuwemedia.nl/jnm/2020/03/25/een-gezonde-vega-burger-of-toch-maar-langs-de-mcdonalds/
UWV (2019, 25 juni) “Agrarische en groene sector. Factsheet arbeidsmarkt.” https://www.uwv.nl/overuwv/Images/factsheet-agrarisch-groene%20sector-2019.pdf
UWV. (2019). Industrie factsheet arbeidsmarkt. https://www.uwv.nl/overuwv/Images/factsheet-industrie-2019.pdf
van Brakel, K., Wagenaar, S., & de Vries, M. (2018, 1 juni). UWV Arbeidsmarktprognose 2018-2019. https://www.uwv.nl/overuwv/Images/Arbeidsmarktprognoses%202018-2019.pdf.
van den Akker, J. (2019). Bodemverdichting, een sluipend probleem. Beter Bodembeheer. https://www.handboekbodemenbemesting.nl/upload_mm/e/6/4/ebfdd0cd-9d0b-4c64-bf8a-1be2ecdf7dcb_01%20Presentatie%20Bodemverdichting_Van%20den%20Akker.pdf
van der Graaf, P., & Homminga, J. (2020, 20 november). Eten zoals thuis …en 5 andere catering trends voor 2020. facto.nl. https://www.facto.nl/catering/artikel/2020/01/trends-catering-2020-10110420
van Duijn, S. (2019, mei). Sectorprognose – Leisure. ABN Amro.
van Luinen, H. (2020, 12 oktober). Robotisering: nut en noodzaak. Vakblad Voedingsindustrie. https://vakbladvoedingsindustrie.nl/nl/artikel/robotisering-nut-en-noodzaak
van Os, B. (2018, 19 juni). Tips: omgaan met (zogenaamde) allergieën. Entree Magazine. https://www.entreemagazine.nl/nieuws/branchenieuws/tips-omgaan-met-zogenaamde-allergie%C3%ABn30557
van Plant tot Klant. (z.d.). van Plant tot Klant. http://www.vanplanttotklant.nl/
Verhagen, J., van Asseldonk, M., & Pronk, A. (2018). Open teelten en klimaatadaptatie in relatie tot de financiële weerbaarheid. Wageningen University and Research. https://klimaatadaptatienederland.nl/publish/pages/120943/2018_-_wur_-_open_teelten_en_klimaatadaptatie_in_relatie_tot_de_financiele_weerbaarheid.pdf
Vermeulen, T. (2021, 19 januari). Wat kunnen dagattracties ondernemen om gasten gezondere keuzes in hun horeca te laten maken? | nrit.nl – trends, nieuws en kennis op het gebied van leisure, toerisme en hospitality. NRIT Media. https://www.nritmedia.nl/kennisbank/43519/wat-kunnen-dagattracties-ondernemen-om-gasten-gezondere-keuzes-in-hun-horeca-te-laten-maken/?topicsid=5
Vermeulen, T. (z.d.). Hoe Data Friesland verrassend veel te weten komt over toeristisch gedrag | nrit.nl – trends, nieuws en kennis op het gebied van leisure, toerisme en hospitality. Copyright (c) 2015 by NRIT Media. https://www.nritmedia.nl/kennisbank/43610/hoe-data-friesland-verrassend-veel-te-weten-komt-over-toeristisch-gedrag/?topicsid=
VHG (2021, 16 maart) “Hoveniers zijn niet aan te slepen ondanks groeiend aantal”. Nu.nl. https://www.nu.nl/economie/6122038/hoveniers-zijn-niet-aan-te-slepen-ondanks-groeiend-aantal.html
VHG/CBS (2020, 17 december) “Kwartaalmonitor VHG. 3e kwartaal 2020”.
Vion. (2020, 16 december). Vion maakt varkensvleesketens transparant door middel van blockchaintechnologie. https://www.vionfoodgroup.com/nl/news/vion-maakt-varkensvleesketens-transparant-door-middel-van-blockchaintechnologie
Vlees magazine. (2021, 21 maart). Egbert-Jan Russchen: ‘Zelfbediening als absolute winstpakker’. https://www.vleesmagazine.nl/artikelen/egbert-jan-russchen-zelfbediening-als-absolute-winstpakker
VMT (2020, 23 maart). “5 initiatieven ter ondersteuning van de horeca en voedingsindustrie in coronatijden.” https://www.vmt.nl/economie-bedrijven/nieuws/2020/03/5-initiatieven-ter-ondersteuning-van-de-horeca-en-voedingsindustrie-in-coronatijden-video-10140835?tid=TIDP2290706X89477A56933B43DC8FE3EC6C360FF4B9YI4&_ga=2.225992346.1431281607.1617121932-1853777961.1611139012
VMT. (2018, 24 januari). Wat kan blockchain voor de voedingsindustrie betekenen? [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=toWbaQ7JX0k
VMT. (2019, 13 december). Trending in 2020: Steeds meer datagedreven beslissingen mogelijk. https://www.vmt.nl/technologie-techniek/artikel/2019/12/trending-in-2020-steeds-meer-datagedreven-beslissingen-mogelijk-10139242?utm_source=Vakmedianet&utm_medium=email&utm_campaign=20191216-VMT-std&tid=TIDP1729507X9130107B0DC04006B19BF794979118F9YI4
VMT. (2020, 3 januari). Trending in 2020: Product- en datakwaliteit gaan hand in hand. VMT. https://www.vmt.nl/technologie-techniek/artikel/2019/12/trending-in-2020-product-en-datakwaliteit-gaan-hand-in-hand-10139273?utm_source=Vakmedianet&utm_medium=email&utm_campaign=20191219-VMT-std&tid=TIDP1759648X9E9674A4A92A420C9F5B9528770B4398YI4
Voedingscentrum. (z.d.-a). Claims. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/claims.aspx
Voedingscentrum. (z.d.-b). HACCP. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/haccp.aspx#:%7E:text=HACCP%20staat%20voor%20Hazard%20Analysis,Dit%20is%20een%20HACCP%2Dplan.
Vogels, P. (2020, 31 augustus). Thuiswerken een blijvertje en dat heeft grote gevolgen voor de kantorenmarkt. AD. https://www.ad.nl/werk/thuiswerken-een-blijvertje-en-dat-heeft-grote-gevolgen-voor-de-kantorenmarkt~abfb3284/
Voorhorst, J. (2020, 22 oktober). Groeiende markt vlees- en zuivelvervangers. Nieuwe Oogst. https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2020/10/22/groeiende-markt-vlees-en-zuivelvervangers
Wageningen Economic Research. (2020). Toekomstige voedselproductie Een portret van pionierende boeren die bijdragen aan kringlooplandbouw in Nederland. https://edepot.wur.nl/519070
Wageningen University & Research. (z.d.-a). Biodiversiteit. WUR. https://www.wur.nl/nl/show-longread/Biodiversiteit-longread.htm
Wageningen University & Research. (z.d.-b). Stadslandbouw. WUR. Geraadpleegd op 2 maart 2021, van https://www.wur.nl/nl/show/dossier-stadslandbouw.htm
Wageningen University Research. (2019, mei). Kijk op multifunctionele landbouw: Omzet 2007-2018. https://edepot.wur.nl/476198. https://edepot.wur.nl/476198
Wageningen University Research. (z.d.). Kennis- en Innovatieagenda Agri & Food. https://edepot.wur.nl/359091. https://edepot.wur.nl/359091
Wageningen University Research. (z.d.). Retourbrood komt straks als ontbijtkoek terug in het schap. WUR. https://www.wur.nl/nl/testimonial/Retourbrood-komt-straks-als-ontbijtkoek-terug-in-het-schap.htm
Wella Professionals. (2021, april). Wella professionals: gaat over op een duurzame manier van verpakken en produceren. De Kapper: tijdschrift voor de totale kappersbranche, 19(2).
https://gpmediavaktijdschriften.nl/images/magazines/flipbooks/de-kapper/2-2021/HTML/index.html#zoom=z
Wouda, T. (2021, 13 maart). Roompot duikt in luxe kamperen bij boer. Nieuwe Oogst. https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2021/03/13/roompot-duikt-in-luxe-kamperen-bij-boer
WUR. (2019, 9 oktober). Gebruik van insecten als alternatieve dierlijke eiwitbron stimuleren. https://www.wur.nl/nl/nieuws/Gebruik-van-insecten-als-alternatieve-dierlijke-eiwitbron-stimuleren.htm
WUR. (2020). CARVE: innovatieproject tegen voedselverspilling in de agrifoodketen.
https://www.wur.nl/nl/project/CARVE-innovatieproject-tegen-voedselverspilling-in-agrifoodketen-F00DWa5.htm
WUR. (z.d.). Een circulair voedselsysteem: nut en noodzaak. Geraadpleegd op 15 februari 2021, van https://www.wur.nl/nl/show-longread/Een-circulair-voedselsysteem-nut-en-noodzaak.htm#:%7E:text=Een%20circulair%20voedselsysteem%20is%20een,u%20maken%20we%20de%20verandering.
WUR. (z.d.-b). Kringlooplandbouw. Geraadpleegd op 1 november 2020, van https://www.wur.nl/nl/show/Kringlooplandbouw.htm
ZonMw. (z.d.). Boer Bistro – ZonMw. Geraadpleegd op 2 maart 2021, van https://www.zonmw.nl/nl/onderzoek-resultaten/gezondheidsbescherming/jeugd/programmas/project-detail/actieprogramma-maatschappelijke-diensttijd/boer-bistro/
Zuiderveld, U. (2021, 31 maart). 8 x kansrijke dark kitchens in Nederland. Food Inspiration. https://www.foodinspiration.com/nl/8-x-kansrijke-dark-kitchens-in-nederland/
